Gooinn, dünyanın en büyük endüstrilerinden biri olan FMCG sektörünün geleceğini, gelecek trendlerini, yeni nesil teknolojileri ve değer yaratan girişimleri mercek altına aldığı FMCG Raporu’nu yayınladı.

En rekabetçi sektörlerden birisi olan FMCG’de ister kişisel dayanıklı tüketim malları ister yiyecek ve içecek endüstrisi veya evde bakım olsun, endüstriler hızla ve önemli ölçüde değişiyor. Tüketicinin fiziksel alışveriş deneyiminin gelişmesi ve deneyim perakendeciliğinin ortaya çıkması nedeniyle son on yılda önemli ölçüde bir büyüme kaydeden küresel FMCG pazarının, 2018’den 2025’e kadar %5,4 yıllık bileşik büyüme oranı (CAGR) ile büyüyerek 2025 yılına kadar 15.361,8 milyar ABD dolarına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Türkiye Modern Perakendeciliğin Büyüme Potansiyeli Çok Yüksek
Gooinn’in FMCG Raporu’na göre, küçük ölçekli mağazalar ve geleneksel kanallar, hızlı tüketim ürünü perakendecisinin büyümesine katkıda bulunsa da Türkiye’deki modern perakendeciliğin benzer ülkelere kıyasla çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor. E-ticarette Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde seyreden artış, küresel olarak yaygınlaşan omni-channel tercihlerini anlamanın önemini de gösteriyor.

Sıcak İçecek ve Temizlik Kategorisi Yükseliyor
E-ticaret yüksek büyüme ile tüm kategorilerde payını artırırken büyümede sıcak içecek kategorisi başı çekiyor. En hızlı büyüyen beş e-ticaret kategorisinin Türk kahvesi, hazır kahve, çay, temizlik ürünleri ve oda spreyleri olduğu görülüyor.

Tüketicide İnovasyon Beklentisi Geri Dönüyor
Yükselmeye devam eden omni-channel pazarlamada, yalnızca e-ticaret ve fiziksel mağazaları kapsayan bütünsel bir deneyime dikkat ederken, alışveriş yapan insanların özellikle Covid-19 pandemisinden sonra değişen hayat tarzı, ürün ve kanal tercihlerinin de analiz edilmesi gerektiği belirtiliyor. Pandemi döneminde güven arayışı nedeniyle insanlar yeni ürünleri denemekten biraz uzaklaşmış olsa da pandeminin etkilerinin aşıldığı dönemde inovasyon beklentisinin geri döndüğünü ve büyümeye önemli katkı sağladığını söylemek mümkün görünüyor.

Promosyonlar Tüketici Tercihlerinde Aktif Rol Oynuyor
Covid-19 salgınının finansal etkisiyle değer algıları değişirken tüm alt grupların genel satışları, başta gıda sektörü olmak üzere tüm alt gruplarda tüketiciye değer katan ürünlerin önemini artırdı. Pandemi sürecinde kademeli olarak ortadan kaldırılan bir diğer olgu olan promosyonlar, pandemi sonrası hayatımıza geri dönerek tüketici tercihlerinde aktif rol oynamaya devam ediyor.

Perakende Analitiği Kullananların Satışları Artıyor
Tüketiciyi anlamanın yanı sıra, değişen perakende ortamında esnek olmak da ciddi bir önem arz ediyor. Perakende analitiğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönemdeyken yerel ve küresel örnekleri kullanarak dijital teknolojiyle birleşen gelişmiş analitik uygulamalar, satışları açıkça artırıyor. Bu noktada kategori yönetimi, pazarlama, tedarik zinciri, operasyonlar ve satın alma, dijitalin ve analitiğin çok boyutlu olarak bakması gereken alanların başında geliyor.

Teknolojiyi Doğru Kullanan Şirketler Büyüyecek
Yenilikler, teknolojilerin ve pazar trendlerinin hızla değiştiği hızlı tüketim ürünleri sektöründe kilit rol oynuyor. Buradan hareketle bu sektör içerisinde oluşan ve uyum sağlamaya devam eden firmaların hızlı tüketim ürünleri sektörüne olumlu katkı sağlayacağı söyleniyor. Son birkaç yıla gelindiğinde ise bu büyümenin uzun vadede devam edeceği varsayılıyor. FMCG Raporu’na göre, tüketici talep ve ihtiyaçları hızlı tüketim malları endüstrisinin geleceğini belirlemeye devam edecek.

FMCG’de 10 teknoloji trendi ön plana çıkacak
Gooinn’in FMCG Raporu’na göre, 2023 senesinde FMCG sektörünü şekillendirmesi beklenen ilk 5 teknoloji trendi “Yapay Zeka”, “Sanal Gerçeklik”, “Blockchain”, “3D Printing” ve “eCommerce” olarak ön plana çıkarken, ilk sıralarda yer alan teknolojiler ise “Otomatik Depolama ve Toplama Sistemleri”, “Akıllı Etiketleme”, “Bulut Bilişim”, “Chatbotlar” ve “Nesnelerin İnterneti (IoT)” olacak.

Müşteri Artık “Takipçi” Değil, “Takip Edilen” Oldu
Günümüzde iş dünyasına büyük ölçüde hâkim olan müşteriler, artık takipçi değil; takip edilen oldular. Karmaşıklık veya gecikmeye çok az toleransla markalardan kişiselleştirilmiş ve tatmin edici deneyimler talep eden bu yeni müşteri tipi, markalar için hem zorluklar hem de fırsatlar sunuyor. Değişen pazarda müşteri deneyiminin benzersiz olabilmesi için pazar yeniliklerine uyum sağlamak gerekiyor.

Gooinn 2023 FMCG Raporu’nun tamamı için tıklayınız.