Enflasyonla mücadelenin tüm paydaşlar tarafından yoğun bir şekilde yürütüldüğü bu günlerde, perakende işletmelerini hedef gösteren, gerçekle örtüşmeyen iddialardan sadece derneğimiz üyesi olan organize gıda perakendecileri değil, tüm perakende sektörü üzüntü duymaktadır.

Perakende ticaret ile uğraşan işletmelerin temel görevi, kendi imkanlarını da kullanarak temin ettiği üretim mallarını en iyi koşullarda tüketiciye ulaştırmaktır. Bu görevi yerine getirirken oluşan mecburi operasyon maliyetlerini de karşılamaktadır. Bu süreç sadece bir ürün kategorisi için değil, gıda veya gıda dışı, organize veya geleneksel tüm perakende sektörü için işlemektedir. Organize perakendecilerin, özellikle yüksek enflasyon dönemlerindeki en önemli rolü ise, üretimden kaynaklı fiyat değişimlerini, halihazırda tüketicinin alım gücünü düşünerek olabildiğince az yansıtmakta önem kazanmaktadır. Sektör içindeki yoğun rekabet ortamı ve seçeneklerin fazla olması da tüketicinin kendi bütçesine en uygun ürünü satın alabilmesini sağlamaktadır. Böyle bir ortamın varlığına rağmen bir işletmenin fiyatlarını sebepsiz yere göz göre göre yükseltmesi, ticaret kurallarına da aykırı kalacaktır.

Bazı basın kuruluşlarında, sosyal medyada ve bazı kurum yöneticileri tarafından, perakende işletmelerin fiyat politikalarına, karlılıklarına ve tedarik süreçlerine dair ortaya atılan ithamlar kamuoyunu yanlış yönlendirmektedir. Verilen bazı örnekler, özellikle seçilen görseller neticesinde o ürünlerin fiyatlarını belirleyen unsurlara dair gerçekleri göz ardı etmekte ve perakende zincirlerini hedef göstermektedir. Söz konusu dezenformasyon kampanyası nedeniyle ticari ve itibari olarak zarar gören şirketlerin önemli vergi ve istihdam kaynakları olduğu, ülkemize önemli ekonomik değerler kattığı, tüketicinin her türlü talebini en uygun şartlarda karşılamaya hizmet ettikleri unutulmamalıdır.

Tüketicimizin temel ihtiyacı olan mutfak harcamalarına dokunan bir kategori olması nedeniyle özellikle gıda perakendecilerine yönelik oluşturulmak istenen “yanlış algı”, başta derneğimiz üyesi olan perakendecilerin, tüketici lehine fiyat yönetme çabasını hiçe saymaktadır. Son olarak, “atılan her iddianın doğru çıkmadığını” dile getiren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği üzere perakende işletmelerinin her şubesi, neredeyse ürünlerinin tamamı ve tüm tedarik süreçleri, ilgili bakanlık ekipleri ve yerel mercilerce titizlikle incelenmektedir. Atılacak yeni adımlarda da sektörümüz her türlü desteği sağlamaya kararlıdır.

Kamuoyunun her konuda doğru bilgilendirilmesi, ürünlerin ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması vatandaşlarımızın olduğu kadar sektörümüzde faaliyet gösteren işletmelerin de faydasınadır. Gıda Perakendecileri Derneği olarak, bu inanç ve sorumluluk bilinciyle tüketicilerimizin lehine kamu kurumları ve tüm iş ortaklarımızla beraber ihtiyaç duyulan her türlü iş birliğine destek vermeye devam edeceğiz.

Gıda Perakendecileri Derneği
1 Aralık 2022