Gooinn, 2022 Foodtech Raporu’nda, sektörün önde gelen teknolojileri ve kullanım alanları, dünyadan ve Türkiye’den Foodtech örnekleri, sürdürülebilir gıda, geleceğin gıdaları ve trendlerini açıkladı.

Gıda teknolojileri olarak bilinen Foodtech, özellikle dünyadaki iklim krizi, son yıllarda yaşanılan salgın, lojistik sıkıntılar ve daha birçok sebepten dolayı bugün önemli bir noktada. Bu nedenle güvenilir gıdaya, sürdürülebilir üretime, akıllı lojistik sistemlerine ve etkin tarım uygulamalarına duyulan ihtiyaç gün geçtikçe artıyor. Dolayısıyla bu ihtiyacı karşılayacak olan foodtech sektörü oldukça ilgi çekiyor. Sektörde gıda ürünlerini geliştirmek, üretmek ve dağıtmak için son teknolojiler kullanılıyor. Güvenilir gıdaların seçimine, muhafaza edinimine, işlenmesine, ambalajlanmasına ve kullanımına yönelik uygulamalar da bulunuyor. Ayrıca tüketicilerin yiyecekler ile ilgili etkileşimlerine yönelik çalışmalar hız kazanıyor.

GOOINN’in sektörel araştırma raporuna göre Foodtech alanında yapılan çalışmalar ve uygulamalar 8 ana kategoride toplanıyor:
• Agtech
• Yeni Nesil Yiyecek ve İçecekler (Next Gen Food & Drinks)
• Gıda İşleme (Food Processing)
• Gıda Teslimatı (Food Delivery)
• Mutfak & Restaurant Teknolojisi (Kitchen & Restaurant Tech)
• Tüketici Uygulamaları & Hizmetleri (Consumer Apps & Services)
• Gıda Güvenliği ve İzlenebilirlik (Food Safety & Traceability)
• Artık & Atık Yönetimi (Surplus & Waste Management)

2019 yılında 220 milyar dolarlık bir pazara sahip olan ve dünya genelinde ilgi çekici bir hal alan FoodTech’in 2027 yılında 342 milyar dolara çıkması bekleniyor. Diğer yandan, Foodtech alanına yapılan yatırımlar hızla artıyor. 2021 yılında özellikle Avrupa’da bu alana yapılan yatırımların daha fazla olduğu görülüyor ve ekosistemin payı %20’i seviyesinin üstüne çıkıyor.

Foodtech Ekosistemindeki Şirketler Çeşitli Teknolojileri 13 Farklı Alanda Kullanıyor
GOOINN’in bu alanda inovasyon yapmak isteyen şirketler için derlediği araştırma raporu, Foodtech sektöründe önde gelen teknolojilerin 13 farklı alanda kullanıldığını ortaya koydu.
Bugün, gıda teslimat uygulamaları ile şirketler odak alanlarını temel gıda dağıtımından daha düşük fiyatlar ile gıda dağıtımına kaydırırken, robotlar gıdaların dağıtılmasında, kesilmesinde, yerleştirilmesinde, paketlenmesinde ve muhafaza edilmesinde kullanılıyor. 3 boyutlu baskı teknolojisi, blockchain, yüksek basınçlı işleme teknolojisi, darbeli elektrik alanı teknolojisi, soğuk plazma teknolojisi, büyük veri analitiği, nanoteknoloji uygulamaları, sensörler ve GPS, biyoinformatik, hücre bazlı gıda üretim teknolojisi, yapay zekâ ve makine öğrenimi gibi teknolojiler aşağıda yer alan 13 farklı alanda kullanılarak girişimciler tarafından hayata geçiriliyor.
Gıda Üretimi ve İşleme: Gıda üretimi ve işlemede teknolojinin kullanılması, daha verimli ve etkili çiftçilik, hasat, üretim ve paketleme yöntemlerine olanak tanıyor. Diğer yandan gıda zehirlenmesini önlemeye yardımcı oluyor.
Gıda Perakendesi: Gıda perakendesinde mobil uygulamalar ve online sipariş uygulamaları ön planda. Bunlar sayesinde tüketiciler gıdalara her zamankinden daha fazla erişebiliyor.
Gıda Teslimatı: Gıdaların teslimatları için gıda dağıtım platformları kullanılıyor. Tüketiciler yerel veya online gıda satıcılarına sipariş verebilmek için bu platformlardan yararlanıyor.
Gıda Lojistiği: Gıda tedarikçileri ve distribütörleri blockchain ve diğer gelişen teknolojileri kullanarak ürünleri çiftlikten tüketicilerin sofrasına kadar lojistik anlamda takip edebiliyor.
İçerik Bilişimi: Şirketler yeni içerikler oluşturmak, tüketicilerin gıda tüketimi ile ilgili davranışlarını kavramak için büyük verileri kullanıyor.
Gıda Güvenliği: Kullanılan teknoloji sayesinde şirketler tüketilmesi güvenli olmayan gıdaları belirleyebiliyor.
Ürün Paketleme: Teknoloji sayesinde yenilikçi paketleme çözümleri geliştiriliyor ve bu çözümler ürünlerin tazeliğini korumaya, raf ömrünü uzatmaya ve nakliye sırasında hasarı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca kirliliğe yol açmayan ambalajların üretimini sağlıyor.
Kişiselleştirilmiş Gıda: Özellikle kullanılan yapay zekâ sayesinde tüketicilere yemek seti teslimat hizmetlerinden içerik önerilerine kadar kişiselleştirilmiş gıda hizmeti veriliyor.
Diyet İzleyicileri: Tüketicilerin hangi yiyecekleri ne zaman yediği uygulanan teknoloji sayesinde izlenebiliyor. Diyet izleyicisi olarak tanımlanan bu teknolojik uygulama sayesinde birçok veri elde ediliyor. Buradan elde edilen veriler doğrultusunda yemek planları yapılabiliyor ve tüketiciler ihtiyaç duydukları tüm besinleri aldıklarından emin oluyor.
Yiyecek Sıralama: Özellikle yapay zekâ uygulamaları sayesinde yiyecek fotoğrafları kullanılarak içerisindeki malzemeler sıralanabiliyor. Tüketiciler böylelikle kendilerine zarar verebilecek maddeler konusunda bilgi sahibi oluyor.
Gıda İsrafı: Sensörler ve blockchain teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde satılmadan önce bozulan gıdalar otomatik olarak belirlenerek israf önleniyor. Böylece satılmayan ürünlerden tasarruf ediliyor.
Yemek Eşleştirme: Yapay zekâ yardımıyla tüketicilere yemek tercihlerine göre yemek tarifleri önerilebiliyor.
Kişiselleştirilmiş Beslenme Tavsiyesi: Yapay zekâ sayesinde tüketicilere kişiselleştirilmiş beslenme tavsiyesi veriliyor.

Foodtech Raporu Geleceğin Gıdalarını da Ortaya Koyuyor
Yapılan çalışmalara göre geleceğin önde gelen gıdaları Algler, Fasulye ve Diğer Bakliyatlar, Kaktüsler, Tahıllar, Sebze Benzeri Meyveler, Yaprak Yeşillikleri, Mantarlar, Kuruyemiş ve Çerezler, Kök Sebzeler, Yumru Bitkileri, Filizlenen Bitkiler, Denizanası Cipsleri ve Salatası gibi besinlerden oluşacak.

Raporun tamamını okumak için>> 2022 Foodtech Raporu