TEPAV Perakende Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre 5,9 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 3,0 puan arttı.

Perakende Güven Endeksi (TEPE), Temmuz 2020’de bir önceki aya göre 5,9 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 3,0 puan arttı. Perakende güveninin artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü, temmuz ayında da perakende güveni en fazla artan sektör oldu. Perakende güveninde Türkiye, geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Perakende Güveni Geçen Aya ve Geçen Yıla Göre Arttı
Temmuz ayında -16,7 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 3,0 puan, geçen aya göre 5,9 puan arttı. TEPE değerinin geçen aya ve geçen yıla göre artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu.

Perakendecilerin Satış Beklentisi Arttı
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Temmuz 2020’de -9,2 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 3,5 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 14,4 puan arttı.
Temmuz 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 29,5’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 41,3’ü işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 29,1 oldu.