Yalnızca araştırmanın gelişimine odaklanan ve geliri sosyal projelere aktarılan ‘Araştırmada Yenilikler Konferansı’nın 10.’su geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Konferansın bu yılki teması, son günlerin önemli gündem maddelerinden biri olan “Dayanıklılık/Resilience” oldu.  

Bu yıl 10. defa gerçekleştirilen Araştırmada Yenilikler Konferansı’nda pazarlama ve araştırmanın en sıcak konuları, Dayanıklılık/Resilience merceğinde ele alındı. Dayanıklılık/Resilience’a ulaşmada katılımcılara ilham verecek araştırma teknikleri, yaklaşımları ve dünyanın çeşitli coğrafyalarında benzer süreçleri yaşamış ülkelerin deneyimlerini içeren reçeteler, uzman konuşmacılar tarafından paylaşıldı.

Moderatörüğünü Başak Şengül’ün gerçekleştirdiği konferansın açılış konuşmasını Konferans Başkanı ve Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik yaptı. Gedik konuşmasında şunları dile getirdi: “Dünyada yaşanan ticari gerginlikler, jeopolitik belirsizlikler gibi nedenler, küresel ekonomide belirsiz bir döneme işaret ederken, ülkemizde de son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalar kolay bir dönemin içinde olmadığımızı bize gösteriyor. Dengelenme-Disiplin-Değişim kodları ile hazırlanan 2019-2021 dönemini kapsayan Yeni Ekonomi Programı çerçevesinde bir dengelenme yılı olacağını düşündüğümüz 2019’un toplum tüm kesimlerinde bir mücadele yılı olacağı görünüyor. Dayanıklılık/Resilience ise bu belirsiz dönemi başarıya dönüştüren bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
İçinden geçilen zor dönemde “İş dünyası için dayanıklılık ne demek?” diye baktığımızda en önemli olan konunun bu zor koşullara ayak uydurmak, her şeyin başında buna uygun hareket etmek ve bunu sahip olduğumuz her şeyle birlikte yapmak olduğunu görüyoruz. Sahip olduklarımız ise insanlarımız; yani hem çalışanlarımız hem tüketicilerimiz/müşterilerimiz, hizmetlerimiz, ürünlerimiz ve marka değerimiz. Zor dönemleri atlatırken bulacağımız ve uygulayacağımız çözümler, bu dönem sona erdiğinde bu saydıklarımızın kaybına yol açmış olmamalı. Konferansımız kapsamında dayanıklılığa ulaşmada bu geniş kavramları göz önünde bulundurarak olabildiğince pek çok konuya değinmeye çalıştık. Hem profesyonel hem de toplumsal paylaşım için hepimize güzel bir fırsat sunan Araştırmada Yenilikler Konferansı’nın bu yıl 10.’sunu gerçekleştirmekten de ayrıca gurur duyuyoruz.”

Her Yönüyle Dayanıklılık
Konferansın diğer konuşmacıları da “Dayanıklılık” ana teması çerçevesinde çok önemli başlıklara değindi. Konferansta açılış konuşmasıyla yer alan TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracatla dayanıklılığa ulaşmak konusunda değerlendirmelerini iletti.

Davranış bilimiyle pazarlama araştırmalarını birleştirerek Ipsos’ta inovatif yaklaşımlar geliştiren Colin Strong, “Tüketicilerle İlgili Taze İçgörüler Elde Etmek için Bilinç Dışını Araştırmak” başlıklı sunumunda bilinçdışı ve bilinçli olarak gösterilen davranışların ayrımından bahsetti ve davranışlarımızı şekillendiren zihnimizin farklı yönlerini anlamak için bir çerçeve sundu.

Ipsos İngiltere’den Jill Telford ve Big Sofa şirketinden Kirsty Fuller ise yapay zekâ ve insan uzmanlığı kullanılarak oluşturulan Görsel İçgörü Sistemi’nin detaylarını “Videoları Analiz Ederek Davranışın Kodlarını Çözmek” başlıklı konuşmalarında örneklerle anlattı. Davranış değişiklikleri büyük ve küçük oranlarda gerçekleşiyor. Büyük davranış değişikliklerini geleneksel veri toplama yöntemleriyle ölçümlemek ve takip edebilmek mümkün. İnsanların geliştirdiği günlük jestler ve çözümler gibi daha küçük davranışları anlamak, bu davranışları yakalayıp ürün ve hizmetlerle ilgili geri bildirim sağlayacak şekilde analiz etmek için de yapay zeka ve insan uzmanlığı artık devrede. Bunların yanı sıra Alışverişçi Davranışları da konferansın önemli konuları arasında yer aldı. Günümüzde online alışveriş yükselişini hızla sürdürüyor. Bu yükseliş sürecinde markaların alışverişçi davranışlarını anlamaları da büyük önem taşıyor. Ipsos Perakende Araştırmaları Global Başkan Yardımcısı Stuart Wood da alışverişçi davranışlarını etkileyen son trendleri ve karar aşamasından teslimata kadar online alışverişçi yolculuğunu yeniden tanımlayan iDNA yaklaşımını konferansta “Gelişen Online Perakendecilik Ortamında Alışverişçi Davranışlarını Anlamak” başlığıyla anlattı. Konferansta son olarak dünyaca ünlü girişimci ve Tent Vakfı’nın Kurucusu Hamdi Ulukaya da Dayanıklılık konusundaki görüşlerini aktardı.

Türkiye’yi Anlama Kılavuzu
Türkiye’nin en geniş kapsamlı yaşam tarzı araştırmalarından olan Türkiye’yi Anlama Kılavuzu kapsamında, uzman akademisyenlerle birlikte toplumsal kümeler çalışması yapıldı. Toplumu anlamak adına yeni bir pencere açan bu çalışmanın sonuçları, Ipsos Tüketici Panelleri Global ve Türkiye Lideri Ahu Şendilmen ve Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı tarafından ilk kez Araştırmada Yenilikler Konferansı’nda açıklandı.