DHL, 2024 yılında alışveriş yapanların çevrimiçi perakendecilerden ne beklediğine dair fikir vermek amacıyla 24 ülkeden 12 bin müşteri ile “2024 Online Alışveriş Trendleri” araştırmasını gerçekleştirdi. Türkiye’nin de ilk kez dahil olduğu araştırma, Türk tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarından teslimat beklentilerine kadar geniş bir veri sunuyor.

Farklı ülkelerden tüketicilerin internetten nasıl alışveriş yaptığını anlamlandırmaya yardımcı olmak için yapılan “2024 Online Alışveriş Trendleri” araştırmasında, bir dizi ülke raporu oluşturuldu. Türkiye’de de çevrimiçi alışveriş yapanlar için nelerin önemli olduğuna dikkat çeken araştırmada, tüketicilerin neyi nasıl satın aldıkları, teslimat ve iade tercihleri ve nereden alışveriş yaptıkları inceleniyor.

En Çok Satılan Ürünler
Türkiye’de internet kullanıcılarının yüzde 66’sı haftada en az bir kez çevrimiçi alışveriş yapıyor. En sık satın alınan ürün kategorileri ise şunlar:
Giyim ve Ayakkabı: %80
Kozmetik ve Güzellik Ürünleri: %49
Yiyecek ve İçecek: %42
Ayrıca Türkiye’deki tüketiciler, diğer tüm Avrupa ülkelerinden daha fazla online alışveriş aboneliğine sahip. Katılımcıların 66’sı ürünlerini düzenli olarak bu şekilde alıyor. Online alışveriş aboneliğine sahip olanların %58’i güzellik ürünleri, %57’si ev içi tüketim ürünleri için abonelik yaptırıyor.

Online Alışverişte Sosyal Medyanın Etkisi
Araştırma, sosyal medyanın alışveriş kararları üzerindeki etkisini de ortaya koyuyor. Türk tüketicilerinin %81’i alışveriş fikirleri için sosyal medyayı kullanıyor ve yüzde 65’i sosyal medya platformlarından alışveriş yapıyor.
Instagram, %53 ile Türkiye’de ürün satın alımında en sık kullanılan platform olarak öne çıkıyor.

Ödeme ve Harcama Alışkanlıkları
Türkiye’de online alışverişte en çok tercih edilen ödeme yöntemi banka veya kredi kartı. Katılımcıların %82’si banka kartı veya kredi kartıyla ödeme yapmayı tercih ediyor. Bu, %41 olan dünya ortalamasının iki katı. %66’lık bir kısım ise tercih ettikleri ödeme seçeneği sunulmadığında sepetlerini terk ettiğini söylüyor. Her ay çevrimiçi olarak 801 TL ve üstü tutarda harcama yaptığını ifade edenlerin oranı ise %69.

Yurtdışı Alışverişi
Türkiye’deki tüketiciler, düşük fiyatlar (%56) ve daha geniş ürün yelpazesi (%43) gibi nedenlerle yurtdışından alışveriş yapmayı tercih ediyor.
En çok alışveriş yapılan ülkeler, Çin (%57), Almanya (%46) ve ABD (%26)
Gümrük ücretleri (%59), dolandırılma korkusu (%54) ve daha uzun teslimat süresi (%53) yurtdışından alışverişi engelleyen en büyük nedenler arasında.

Müşterilerin Teslimat ve İade Beklentileri
Araştırmaya göre, Türk tüketicilerin %34’ü tercih ettikleri teslimat seçeneği sunulmadığında alışveriş sepetlerini terk ediyor. Paketlerinin güvenli bir yere yönlendirilmesi Türkiye’deki tüketiciler için diğer tüm ülkelere göre daha önemli. Müşterilerin %92’si bu yönlendirme seçeneğinin sunulmasını istiyor. Türkiye’de alışveriş yapanların %64’ü çoğunlukla ücretsiz teslimat sunan mağazalardan alışveriş yaptıklarını söylüyor. Ev dışı kargo noktaları ise Türkiye’de dünyanın diğer birçok ülkesine göre daha az popüler.

E-Ticaretin Geleceği
MNG Kargo CEO’su Kağan Gündüz, raporun sektöre sunduğu stratejik değeri şu sözlerle vurguluyor: “kapsamlı çalışma, bize Türk tüketicilerin alışveriş davranışlarında sosyal medya etkisini, farklı kanallardaki ürün satın alma alışkanlıklarını, ödeme aracı tercihlerini, aylık harcama tutarlarını, alışveriş sırasında sepeti neden terk ettiklerini, iklim dostu çözümlerin, sürdürülebilirliğin onlar için ne kadar önemli olduğunu çok daha net görmemizi sağlıyor.”

Türkiye ülke raporu için tıklayınız.