HubSpot, 2022 Hibrit Çalışma Raporu’nu yayınladı. Rapor için 8 farklı sektörden 4 binin üzerinde çalışanla (uzaktan, ofiste ve esnek) görüşen HubSpot’un ortaya koyduğu sonuçlar, farklı çalışma biçimlerini anlamak için önemli veriler içeriyor.

Pandemiden önce Hibrit Çalışma terimini duymadıysanız yalnız değilsiniz. 1-2 sene öncesine kadar çoğu şirket hem ofiste hem de uzaktan çalışmayı aklına bile getirmezdi. Şimdi ise her yerde karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar, çalışanların nerede çalışırlarsa çalışsınlar, esneklik ile kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkı sağlayacak bir kültürün içinde var olmayı tercih ettiklerini gösteriyor. Ancak bunun ne kadar zor olduğu da ortada. Hibrit çalışmanın faydalarını, fırsatlarını ve zorluklarını daha iyi anlayabilmek için 8 farklı sektörden 4 binin üzerinde çalışanla (uzaktan, ofiste ve esnek) görüşen HubSpot, 2022 Hibrit Çalışma Raporu’nu yayınladı. Yaklaşık 6 bin HubSpot çalışanından alınan geri dönüşlerin de değerlendirildiği rapor, hibrit çalışma kültürü oluşturmanın tek bir yaklaşımı olmadığını ortaya koyması açısından oldukça değerli.

Hibrit Çalışmanın Zorlukları
Pandeminin başlangıcında dünyanın dört bir tarafından çalışanlar kendini bir anda yeni normal denilen uzaktan çalışmanın ortasında buldu. Bu durum, iş arkadaşlarıyla uzaktan ve herhangi bir yönerge olmadan iş yapmak zorunda kaldıkları yeni bir deneyim anlamına geliyordu. Bu da şirketler için çalışan deneyimine öncelik vermenin ve çalışanların şirket kültürlerine sanal olarak bağlı kalmalarına yardımcı olmanın zor ama kritik olduğunu kanıtladı. Çalışanların önündeki en büyük zorluksa iş/yaşam dengesi oldu.

Araştırmadan satır başları şöyle:
• Uzaktan çalışanların %40’ı evden çalışmanın faydalarının (aile, egzersiz ve ev işleri için daha fazla zaman) bir ofise geri dönme arzularından daha ağır bastığını hissetmelerine rağmen, iş arkadaşlarıyla kendiliğinden gelişen, yüz yüze iletişimi özlüyor.
• Ofiste çalışanların %49’u geçen yıl uzaktan çalışmadan ofise geçişte yaşadıkları en büyük zorlukların motivasyon ve ekipleriyle bağlantı kalmak olduğunu düşünüyor.
• Esnek çalışanların %31’i yeni ilişki kurmayı bir zorluk olarak nitelendiriyor ve kadınların oranı bu başlıkta çok daha yüksek.
• Esnek çalışanların %49’u iş arkadaşlarıyla daha verimli iletişim kurmak için ofise gidiyor.
• Ankete katılanların %70’i çok fazla çağrı ve toplantının konsantrasyonlarını bozduğunu, %58’i ise katıldıkları toplantıların en az yarısının e-posta ile çözülebileceğini düşünüyor.
• Ankete katılanların %90’ı belirli bir düzeyde tükenmişlik hissediyor ve %75’i kariyerlerini değiştirmek istemelerinin nedeni olarak fazla çalışmayı ve destek görmemeyi gösteriyor. %57’si ise kişisel ve iş hayatı arasına sınır koymakta zorlanıyor.
• Ankete katılan yöneticilerin %44’ü hibrit bir ortamda etkili bir yönetici olmak için doğru araçlara sahip olduklarına inanıyor, ancak %31’i için bu durum belirsizliğini koruyor.
• Hibrit çalışma kültürü oluşturmada şirketlere de önemli görevler düşüyor. Ankete katılarından sadece %32’si iletişim ve iş birliğini geliştirme araçlarıyla ilgili yönergeler aldığını ifade ediyor.