Son birkaç yıldır Metaverse’ün çevrimiçi yapılabilecek şeyleri nasıl etkileyeceği konusunda birçok spekülasyon yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Birçok kişi, Metaverse’ün avatarları kullanmak ve dijital etkinliklere katılmak olduğuna inanıyor olsa da bu yeni teknoloji onlarca başka değişikliği hayatımıza sokma potansiyeline sahip.

Çalışma şeklimiz, ürünler ve hizmetler için ödeme yapma şeklimiz ve başkalarıyla etkileşimimiz, Metaverse’ün değiştireceklerinin başında geliyor. Sonuç olarak Metaverse için dijitalleşmeyi yepyeni bir düzeye taşıyacak bir inovasyon, diyebiliriz.

İnovasyon Ne Kadar Önemli?
Çevrimiçi hizmetler söz konusu olduğunda inovasyon her şeydir! Yemek satın almakla veya cep telefonunuzdan oyun oynamakla ilgili olup olmadığına bakılmaksızın her şey… Bu sebeple de şirketlerin bu inovasyonlara ne kadar küçük olduğuna bakmaksızın ayak uydurması gerekir. Çünkü online hizmetlerini güncel tutmak için gerekli önlemleri almayanların müşterilerini daha yeni ve daha kullanıcı dostu bir rakibine kaptırması kaçınılmaz hale gelir.

Yakında internet kullanıcıları, avatarları aracılığıyla dijital dünyaya giriş yaptıklarında orada bulabilecekleri hizmetlere karşı bir cazibe hissetmeye başlayacakları için Metaverse’te bulunmayan çevrimiçi şirketler, yatırımlarını kaybedebilirler.

Bilinmeyene Doğru Bir Adım
Şirketlerin hizmetleri için tam bir Metaverse yaklaşımı benimsemeden önce ele alması gereken şey, süreci müşterileri için nasıl daha basit hale getirecekleri. Metaverse konusunda negatif düşünen birçok insan var ve onları rahat hissettirmenin tek yolu, Metaverse ana akım haline geldiğinde görecekleri tüm olumlu şeyleri anlamalarına yardımcı olmak. Bilinmeyenden korkmak elbette normal, ancak günümüzde kitleler için işleri kolaylaştırmanın birçok yolu var.

Herkes Metaverse’e Karşı Değil
Her üç kişiden ikisi Metaverse’ü olumlu bir şey olarak görüyor ve teknolojik olarak gelişmiş ülkeler Metaverse özelliklerinin uygulanmasıyla günlük hayatı çok daha ilginç hale getirmenin yollarını keşfediyor.

Güney Kore, Metaverse teknolojilerini uygulayarak Seul gibi şehirleri, akıllı şehirlere dönüştürerek işleri bir sonraki seviyeye taşımanın yollarını arıyor. Bu çok cesur bir hareket gibi gelebilir ancak risk karşılığını alırsa şehir yöneticileri harika bir şey başarmış olacak. Seul gibi bir şehrin yapay zekâ ve Metaverse destekli kamu hizmetlerinden nasıl yararlanabileceğini bir hayal edin.

Peki ya Perakende?
Fiziksel olarak bir perakende mağazasına gitmek asla bitmeyecek, ancak insanların gelecekte alışveriş yapma biçimlerinin şimdiye kadar öğrendiklerimizle pek ortak yanı da olmayacak.

Perakende mağazacılıkta yaşanabilecek yenilikler bazıları için biraz kafa karıştırıcı olabilir, ancak perakendeciler genel alışveriş deneyimini basitleştirmeye ve işleri biraz daha “self servis” hale getirmeye çalışıyor.

Perakende alışverişin dijitalleşmesine çok iyi bir örnek olarak alışveriş yapanların başkalarıyla fazla etkileşime girmek zorunda kalmadan yiyeceklerini almalarını sağlayan, ödemesiz Amazon Fresh girişimi gösterilebilir.

Kaynak: RTIH, Retail Technology Innovation Hub