Daha önce gıda perakendesi ve kitap mağazaları ile fiziksel perakende formatlarını deneyen Amazon, bu yıl Amazon Style adıyla giyim mağazaları açacağını duyurdu.

Giyim satışlarındaki payını arttırmak için yılladır uğraşan Amazon, 2020 yılında pandeminin de etkisiyle Amerika’da 1 numaralı hazır giyim perakendecisi olarak Walmart’ı geride bıraktı. Amazon’un ABD’deki giyim ve ayakkabı satışlarının 2020’de yaklaşık %15 artarak 41 milyar doları aştığını tahmin ediliyor. Amazon, popüler markaları ve kendi özel markalı ürünlerini satarak çevrimiçi giyimde başarıyı yakaladı. Son yıllarda, çevrimiçi lüks moda mağazaları da açarak üst pazara taşındı. Şimdiyse Amazon Style mağazalarıyla giyimi de fiziksel perakende formatına taşıyor.

Amazon Style’ın Genel Müdürü Simoina Vasen, yeni açılacak olan mağazaların skalasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “10 dolarlık temel parçalardan tasarımcı kot pantolonlarına ve 400 dolarlık zamansız parçalara kadar her şeyi bulacaksınız” şeklinde konuştu. Yeni mağaza konsepti ürünlerin yanı sıra ürün sergileme formatı ve yüksek teknoloji ürünü soyunma odaları ile dikkat çekecek gibi görünüyor.

Amazon Style mağazaları, geniş bir müşteri kitlesine hitap eden fiyatlarla, tanınmış ve gelişmekte olan markaların karışımından oluşan koleksiyonlar sunacak ve yüksek teknoloji ürünü soyunma odalarını barındıracak. İlki Los Angeles, Glendale’de açılacak olan mağaza, Amazon’u bir giyim destinasyonu olarak görmeyen müşterileri de çekmeyi hedefliyor.

Yüksek Teknolojili Bir Alışveriş Deneyimi
Amazon, giyim mağazalarındaki teknoloji hamlesi sayesinde soyunma odası gibi geleneksel perakende mağazalarında bulunan bazı sıkıntılı noktaları düzeltmeyi ve satış alanlarının dağınık görünmesine neden olabilecek sorunları azaltmayı umuyor. Alışveriş yapanlar, mağazaya göz atmak için büyük ölçüde akıllı telefonlarına güvenecekler çünkü mağazaya girdiklerinde, belirli bir ürünün yalnızca bir boyutunu ve rengini içeren “teşhir ürünleri” görebilecekler. Her ürün için kalan envanter, mağazanın arkasında tutulacak.

Bir akıllı telefondan Amazon uygulamasına giriş yapıldıktan sonra, tüm bedenler, renkler, ürün puanları ve kişiselleştirilmiş öneriler görülebilecek. Amazon Style Genel Müdürü Simoina Vasen bunun sebebini şöyle açıklıyor: “Müşterilerin doğru rengi, bedeni ve uyumu bulmak için rafları gözden geçirmesine gerek kalmadan daha fazla seçenek sunuyoruz.”

Bir üründeki QR kodunu taradıktan sonra, müşteriler ürünü soyunma odasına eklemek veya teslim alma tezgahına göndermek için Amazon uygulamasındaki bir düğmeye tıklıyor. Soyunma odalarında ise müşterilerin ürünleri derecelendirmek veya soyunma odalarına teslim edilmek üzere farklı renkler veya bedenler talep etmek için kullanabilecekleri dokunmatik ekranlar bulunuyor.

Talep edilen her bir parça, soyunma odasındaki “güvenli dolaba” bırakılıyor ve bu dolabın kilidi, bir mağaza çalışanı giysileri teslim ettikten sonra açılıyor. Amazon bu ayrıntının, müşterilerin soyunma odasından çıkıp bir çalışan bulmak zorunda kalmadan alışverişe devam etmelerini sağladığını belirtiyor.

Müşteri ürünü almaya karar verdikten sonra, ödeme sırasında Amazon’un avuç içi tarama sistemi Amazon One’ı kullanabilecek.

Amazon’un diğer fiziksel perakende konseptlerinde olduğu gibi, Amazon Style mağazaları da şirketin çevrimiçi ve çevrimdışı alışveriş deneyimini harmanlamaya çalışıyor.