Pandemi, endüstriler arasında sismik kaymalara neden oldu ve bu değişim, bugün gördüğümüz harcama kalıplarına ve alışveriş davranışlarına yansıyor. Smartly.io tarafından yapılan araştırmaya göre ABD’li tüketiciler, yeni kategorilerde ve “verilerine saygı duyan” markalardan alışveriş yapmaya hazır. Ayrıca Covid-19 kısıtlamaları hafiflese bile çevrimiçi alışverişe yönelik, açık bir iştah var.

Amerika’nın sosyal reklam otomasyon platformlarından Smartly.io, Amerikalı tüketicilerin çevrimiçi alışveriş tercihini ve veri gizliliğini korumaya yönelik olarak artan ilgisini gösteren yeni bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Katılımcıların -şaşırtıcı bir şekilde- %87’si, kısıtlamalar hafifletilmesine ve fiziksel perakendecilerin yeniden açılmasına rağmen çevrimiçi alışverişe devam etmeyi planladıklarını söyledi. %85’i ise kişisel gizlilik verilerine bir yıl öncesine göre daha fazla öncelik verdiklerini belirtti.

Markalarla Etkileşim, Geri Dönülmez Şekilde Değişiyor
Smartly.io tarafından Dynata araştırma şirketine yaptırılan çalışmada, pandemiden kaynaklanan e-ticaret ve dijital/sosyal reklamlara yönelik tutumlarını, davranışlarını ve tercihlerini ve ayrıca veri gizliliği ve marka güveni konusundaki tutumlarını anlamak için Temmuz 2021’de, 1000 tüketiciyle anket yapıldı. (Ankete katılanlar, ABD’de ikamet ediyor ve 18 yaşın üzerinde.) Dynata, tüketicilerin e-ticaret, dijital reklamlar ve veri gizliliğine yönelik tutum ve davranışlarının yanı sıra yeni harcama modellerini de araştırdı. ABD’de aşı oranlarının artması ve yılın ilk yarısında Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, “normalliğe” dönüşün sinyalini vermiş olsa da anket bulguları, pandeminin tüketicilerin markalarla etkileşim kurma şeklini nasıl geri dönülmez şekilde değiştirdiğinin altını çiziyor.

Araştırmanın sonuçları ayrıca, pandeminin pazarlamacılara ve reklam verenlere sosyal medyada marka katılımı fırsatını hızla fark etme ve bunlara uyum sağlama konusunda nasıl meydan okuduğunu da yansıtıyor. Platform kullanımı geçen yıl boyunca hızla arttığından, sosyal medya platformlarındaki dijital reklamlar, tüketicileri satın almaya yönlendirmede kritik bir role sahipti ve olmaya devam edecek gibi görünüyor. Ankete katılan 10 kişiden yaklaşık dördü (%38) çevrimiçi bir satın alma işlemi yaptığını söyledi ve %44’ü yalnızca son 30 gün içinde sosyal medyada gördükleri bir dijital reklama dayalı olarak yeni bir ürün veya marka keşfettiklerini belirtti.

Araştırmadan elde edilen önemli bulgular şöyle:
• Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, yeni kategorilerde çevrimiçi harcamaları teşvik ediyor.
» Tüketiciler, kaybedilen zamanı telafi etmek istiyor ve küresel kapanmalar sırasında yapamayacakları satın almalar için anlık harcamalar yapıyorlar.
» Son 30 gün içinde, ankete katılanların yarısından fazlası (%53), şu anda kullanabilecekleri ürünleri satın almak için Covid-19 kısıtlamalarının gevşemesinden motive oldu. Ankete katılanların %87’si, aşağıdakiler gibi belirli kategorilerde çevrimiçi anlık satın alma yapıyor:
– Giyim ve perakende (%59): Sonuçlar, birçok tüketicinin evdeki spor ürünlerini yeni ve şık ürünlerle değiştirebileceğini gösteriyor. Ayrıca perakendeciler, işe dönüş, okula dönüş veya tatillerin yanı sıra restoranlarda ve diğer mekanlarda vakit geçirmek harcama yapmaya hazır olan tüketicilerin akınıyla karşı karşıya kalacak gibi görünüyor.
– Seyahat ve ağırlama (%39): Bazı tüketiciler henüz seyahat konusunda rahat olmayabilirken, yaklaşık 10 katılımcıdan dördü bu yıl seyahat/konaklama ile ilgili satın alma işlemlerini internet üzerinden yapmak istediğini belirtiyor. Bu başlıkta da güven konusunda net bir artış var.
» Diğer en iyi çevrimiçi alışveriş kategorileri arasında yiyecek ve içecek (%44), eğlence (%39), ev geliştirme ve dekor (%38) ile otomotiv (%17) yer alıyor.

• Tüketiciler gizliliğe öncelik veriyor. Şeffaf ve güvenilir veri uygulamaları önemli.
» Tüketiciler, sosyal medya reklamları yoluyla çevrimiçi alışveriş ve ürün keşfi konusundaki kendilerinden emin bakış açısına rağmen, geçmişte olduğundan çok daha fazla mahremiyet bilincine sahipler. Aslında, ankete katılan ABD’li tüketicilerin %85’i kişisel gizlilik verilerine bir yıl öncesine göre daha fazla öncelik verdiklerini belirtiyor.
» Ankete katılanların ezici bir çoğunluğu (%91), bir markanın güvenilir ve şeffaf veri uygulamalarına sahip olduğunu düşündüklerinde çevrimiçi satın alma olasılıklarının daha yüksek olacağını söylüyor.
Katılımcıların neredeyse dörtte üçü (%74), verilerinin nasıl kullanıldığını bildiklerinde markaların dijital reklamlarına daha açık olduklarını belirtiyor.
Ankete katılanların üçte ikisi (%66), çevrimiçi olarak verilerini izlemek için onay isteyen daha fazla marka fark ettiklerinin altını çiziyor. Çoğu (%72), çevrimiçi markalardan veri izleme ve toplama için katılım onayı sağlamanın bu ek adımını takdir ediyor.