Ipsos Hane Tüketim Paneli dijital hanelerinden gelen verilere göre Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasından sonraki 4. haftada artış gösteren kategori olmadı. İlk tepki olarak artan kategorilerin haftalık gelişimine bakıldığında Makarna ve Islak mendil daralırken çoğu kategori de sabit kaldı. Dezenfekte ürünleri ile un-maya ikilisinin ise hala artışta olduğu görülüyor.

Sağlık Bakanlığı’nın ilk vaka açıklaması sonrası 4. Haftaya, açıklama öncesi haftaya kıyasla bakıldığında Maya ve Sirke, yine artışın yüksek olduğu kategoriler olarak görüldü. Normal bir haftaya göre artan kategorilere bakıldığında yine Atıştırmalık (cips, kuruyemiş, çikolata kaplama, puding) ürünler öne çıkıyor. Büyümede ilk defa listeye giren kategorilerse «Hazır Kahveler ve Et-Beyaz Et» oldu.

Koronavirüs E-ticarete Nasıl Etki Etti?
Ipsos E-Ticaret Paneli Mart ayı sonuçlarına göre satın alınan adet bazında kayıtlara bakıldığında 16 Mart haftasında «Süpermarket» alışverişlerinin ciddi oranda arttığı görülüyor. Diğer alışverişler ise endeks olarak azalıyor. Endekslere son hafta «Süpermarket» özelinde bakıldığında artış ivmesi azalıyor ama hala büyüme trendinde… Diğer alışverişlerde ise endeks düşmeye devam ediyor!
Toplam E-Ticaret satış adetinde süpermarketin payı, %31’den %45’e kadar yükseldi.

Ruh Halimiz Endişeli
Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik 4. Haftayla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:
“Koronavirüs salgını sürecinde yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki virüs sonrası ruh halimiz “Endişeli”. Endişe ilk olarak Dünya ve Türkiye için başlarken son haftalarda endişe, kişiselleşmeye başladı. Endişenin ilk yansıması alışverişle başladı. 10 Mart haftasında sadece hanelerin yarısı alışveriş davranışında değişiklik olduğunu söylerken son haftaya bakıldığında ise tüm haneler, alışverişlerinde koronavirüs salgını etkisiyle değişim olduğunu belirttiler. “Stok alışverişi yaptık!” son haftalarda daha çok söylenmeye başladı. Haneler ihtiyaçlarını en az 2-3 hafta süreyle karşılayacak kadar aldıklarını belirtiyorlar. Stoklamayı tetikleyen düşünce ise “virüsten korunmak için evde kalmak” ve “sokağa çıkma yasağı gelirse” olarak belirtilebilir.
Yine Koronavirüs konusunda yaptığımız kamuoyu araştırmasında salgın 1-2 ay içerisinde geçecek denilirken son haftalarda 6 ay kadar süreceğini belirtenlerin oranının arttığını görmüştük. Buna paralel olarak da son haftalarda değişen ve artan alışveriş davranışlarını görmeye başladık.
Evde yapılan en popüler aktivite “yemek yapmak” olurken hane içi tüketim de artıyor. Daha fazla çeşit ve daha farklı yemekler yapılıyor. Bu da alışverişte her hafta çeşitli ürünlerin alınmasına sebep oluyor.
Sağlık Bakanlığı’nın ilk vaka açıklamasının üzerinden geçen 3 haftalık süreçte tüm kategorilerin alımlarının artması, #EVDESTOKVAR durumunu oluşturdu. Bu sebepten dolayı 4. haftayı biz “dolup taşan evdeki stokları eritme” haftası olarak değerlendiriyoruz. Hanelerin alışverişlerinde durağanlık başladı. Evde yeterince stok yapıldığı için büyüme ile öne çıkan kategori bu hafta görülmedi. Normal haftaya göre ise hala büyümesi olan kategoriler var.”