Bain&Company’nin Lüks Tüketim Araştırması’na göre, lüks tüketim ürünlerini ve lüks deneyimleri kapsayan küresel lüks tüketim pazarı, 2019’da yüzde 4 büyüyerek 1.3 trilyon Avro’ya yükseldi.

Danışmanlık şirketi Bain&Company’nin İtalyan Lüks Tüketim Ürünleri Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma iş birliği ile hazırladığı 18’inci Bain&Company Lüks Tüketim Araştırması, lüks tüketim ürünlerini ve lüks deneyimleri kapsayan küresel lüks tüketim pazarının, 2019’da jeopolitik karışıklıklara ve ekonomik durgunluk endişelerine rağmen büyüdüğünü gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre pazar, bu yılı sabit döviz değerleriyle yüzde 4 büyüyerek 1,3 trilyon Avro değerinde kapattı. Araştırma sonuçlarında, lüks tüketim pazarını geleceğin tüketicilerinin şimdiden şekillendirmeye başladıklarına vurgu yapılırken, Y ve Z kuşaklarının bu pazardaki etkilerine de dikkat çekildi. 2025’te lüks ürün tüketicilerinin yüzde 45’ini Y kuşağının (1980-1995 arasında doğanlar), 2035’de ise yüzde 40’ını Z kuşağının (1995 sonrasında doğanlar) oluşturması bekleniyor.

Bain&Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir, araştırma sonuçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Küresel lüks tüketim pazarı bu yıl esas olarak Asyalı tüketicilerden kaynaklı, ılımlı bir büyüme performansı sergiledi. Lüks ürün tüketicisi hep var, giderek daha aktif oluyor ve sektörün kurallarını yeniden yazıyor. Satın alma, tüketim ve iletişim konularında markaların tüketicilerin ihtiyaçlarına yanıt veren yeni bir modele geçmeleri gerekiyor.”

Yarının Tüketicileri Ne İstediklerini Biliyor
Araştırma sonuçlarında, 2019’da pazarın yüzde 35’ini oluşturan Y kuşağı tüketici oranının, 2025 itibarı ile yüzde 45’e çıkabileceği belirtiliyor. Daha da genç olan Z kuşağının lüks tüketim pazarındaki oranının 2035’te yüzde 40’a ulaşması bekleniyor. Z kuşağının tüketici özellikleriyle ilgili Bain&Company Türkiye Yönetici Ortağı Serhan Nadir şöyle konuşuyor: “Z kuşağı, yarının lüks tüketim pazarında keşfedilmeyi bekleyen yeni bir segment. Bu kuşak Asya pazarlarındaki payını şimdiden arttırıyor. Lüks markalarla iletişim ve yenilikçilik konusunda kendilerini önemli oyuncular olarak görüyorlar. Ürüne, mağazaya, ürünle fiziksel etkileşim, gerçek ve duygusal bir bağlantı kurmaya önem veriyorlar.”

Kişisel Lüks Tüketim Ürünlerinde, Ayakkabı ve Mücevher Önde Gidiyor
Araştırmada kişisel lüks tüketim pazarında 2019’da her ikisi de yüzde 9 düzeyinde büyüyen ayakkabı ve mücevher segmentlerinin performansları dikkat çekerken, bu iki ürünü yüzde 7 büyüme ile deri ürünler ve yüzde 3.0 ile güzellik ürünleri izliyor. 2019’da 390 milyon olan lüks ürün müşteri sayısının 2025’te 450 milyona çıkması bekleniyor. Bu artışta, büyük ölçüde özellikle Asya ülkelerinde büyüyen orta sınıflar rol oynuyor.
Nadir, lüks tüketim pazarındaki değişimle ilgili şunları söylüyor: “Lüks markalar müşterileriyle giderek daha fazla kişisel özellikler taşıyan bağlantılar kurmak zorunda kalacak. Sundukları ürün, deneyim ve fikirlerin genç müşterilerin duygusal profiline hitap etmesi gerekecek. Bunlar küresel düzeyde çeşitlenmiş, görüş sahibi müşteriler. Yenilikçiliğin hızı hala hayli yüksek. Ancak yeni tüketim modelleri, evrilen kanallar ve müşterilerin değişen talepleri markalar için daha da hızlı bir uyum sürecini gerektiriyor.”

Araştırmanın Ülkelere Göre Öne Çıkan Başlıkları
• Araştırma sonuçlarına göre Çin’de lüks tüketim pazarı, yüzde 26 büyüyerek 30 milyar Avroya yükselirken, büyümenin yüzde 90’ı Çinli tüketicilerin alışverişleri sayesinde gerçekleşti.
• Hong Kong pazarı ise devam eden gösterilerden olumsuz etkilenerek yüzde 20 daraldı ve 6 milyar Avro düzeyine indi.
• ABD’de lüks tüketim pazarı ekonomiye duyulan güvenle ivme kazandı ancak turist sayısının azalması, performansı olumsuz etkiledi. Buna rağmen toplam lüks tüketim pazarı 84 milyar Avro olan ABD, özellikle kişisel lüks ürünler için temel pazarlardan biri olmaya devam etti.
• Lüks tüketim pazarının Avrupa’daki büyümesi ise yüzde 1 düzeyinde oldu ve pazar 88 milyar Avro olarak gerçekleşti. Turizm ve ulusal para değerlerinin düşmesi nedeni ile İspanya ve Birleşik Krallık pazarlarında performans yüksek oldu.
• Almanya, yavaşlayan ekonomik büyüme; Fransa ise yılın ilk aylarındaki gösteriler nedeni ile bu pazarda düşük performans gösterdiler.
• Dubai’de görülen tereddütlü bir toparlanma dışında Ortadoğu’daki pazarlar kötü performans gösterdiler. Bu durumda tüketici güveninin azalması ve jeopolitik belirsizlikler önemli rol oynadı.
• Dünyanın geri kalanında yüzde 5 pazar daralması görülürken, pazar hacmi ise 12 milyar Avro oldu.