Ortaya çıktığı ilk dönemlerde maliyeti uygun ve pratik bir paketleme aracı olarak hayatımıza giren plastik; yarattığı, çoğunluğu geri dönüştürülemeyen, atıklarıyla günümüzde çevreyi ve sağlığımızı ciddi oranda etkiler hale geldi. Plastik atıklar ve çevreye olan olumsuz etkileri artık kamuoyunun da gündemine gelmiş durumda. Ipsos’un gerçekleştirdiği Ipsos Global Advisor araştırmasına göre, her 10 kişiden 8’i, paketleme atıklarını azaltmaları için üreticilere yaptırımlar getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bireyler, ürettikleri paketlerin geri dönüştürülmesi ve tekrar kullanılması konusunda üreticilerin zorunlu olarak görev almaları gerektiğini düşünüyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de %75’i de bu konuyu destekliyor. Araştırma yapılan 28 ülkenin 18’inde bu konudaki destek, %80 ve üzerinde.
Sonuç olarak bireyler bir değişime hazır olduklarını belirtiyorlar. Küresel tüketicilerin dörtte üçü (%75) mümkün olduğunca daha az paketlenmiş şekilde ürünleri satın almak istediklerini belirtiyorlar. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de %72’si mümkün olduğunca daha az paket kullanılan ürünleri satın almaya hazır olduklarını belirtiyor.
Aynı şekilde küresel olarak tüketicilerin %71’i tek kullanımlık plastik ürünlerin en kısa zamanda yasaklanması gerektiğini belirtiyor ve bu harekete 19 ülke %70’in üzerinde onay veriyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %66’sı tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması konusuna sıcak bakıyor.
Ipsos Global Advisor araştırmasında, değişim yaratacak üreticileri bekleyen potansiyel avantajlar da sıralanıyor. Buna göre %75’lik bir kesim, daha olumlu çevresel sonuçlara ulaşmak için değişiklikler yapan markalarla ilgili daha iyi hislere sahip olduklarını belirtiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan tüketicilerde de bu konuda ortalamaya yakın bir sonuç (%73) ortaya çıkıyor. Çevreye duyarlı davranmanın markaların gönül paylarına olumlu etki ettiği görülüyor.