Alışveriş poşetlerinin ücretli hale getirilmesinin birinci yıldönümü yaklaşırken uygulamanın ülke çapındaki tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını nasıl etkilediğini 4Service Türkiye araştırdı. Ankete katılan 387 kişinin %97,7’si uygulamadan memnun olmadığını belirtiyor.

Türkiye çapında 387 kişi ile gerçekleştirilen ankete göre, ücretli alışveriş poşeti uygulamasının hayata geçtiği son bir yılda tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında da bu uygulamaya bağlı değişiklikler meydana geldi. Ankete katılan 387 kişinin tamamı, “ücretli alışveriş poşeti uygulaması ile doğanın korunmasına katkı sağlanabileceği” fikrine katılıyor. Ancak aynı katılımcıların sadece %2,3’ü market ve mağaza alışverişlerinde poşetlerin ücretli olması uygulamasından memnunken, katılımcıların %97,7’si uygulamadan memnun olmadığını belirtiyor.

Ücretli Poşete Karşı Tüketicilerin Çözümleri
Ankete katılanların %98’i yanında yedek çanta/poşet taşımak, daha temkinli alışveriş yapmak gibi yeni çözümler uyguladığı belirtirken, ücretli poşet almamak için marketlerin meyve ve sebze reyonlarındaki ücretsiz poşetleri daha fazla kullanmaya başladıklarını söyleyenlerin oranı ise %84 oldu. Katılımcıların %9’u ücretli poşet almamak için internetten market ve mağaza alışverişine yöneldiğini kaydederken, uygulama öncesinde markalı çöp poşeti satın almazken artık aldığını belirtenlerin oranı, %75 olarak tespit edildi.
“Ücretli alışveriş poşeti uygulaması alışveriş sıklığı ya da miktarınızı azalttı mı?” sorusuna katılımcıların tamamının ortak yanıtı “Hayır” olurken, vatandaşların alışverişlerini azaltmak yerine farklı çözüm yollarına başvurdukları gözlemleniyor. Bunlardan ilginç bir tanesi, alışveriş poşetine ücret ödemek istemeyen vatandaşın şarküteri, ekmek, unlu mamuller ve manav reyonlarında kullanılan, 15 mikronun altındaki incelikte ‘hışır’ denilen ve ücretsiz kullanımına izin verilen plastik poşetleri kullanmaya yönelmesi. Ankete katılanların %84’ü ücretli poşet almamak için bu tipteki poşetleri daha fazla kullanmaya başladığını söylüyor.
Anketin ortaya koyduğu diğer bazı ilginç tespitlerse şöyle:
• Ücretli alışveriş poşeti uygulamasından önce markalı çöp poşeti satın almayıp, artık aldığını belirtenlerin oranı, %75.
• “Alışveriş poşetine ücret ödeyip satın alıyorsak, üzerinde marka yazmamalı” diyenlerin oranı %90.
• Alışveriş poşetlerinde naylon yerine kâğıt tercih edilmesini isteyenlerin oranı, %10.
• Ücretli poşet almamak için internetten market ve mağaza alışverişine yönelenlerin oranı, %9.