Sektörün önde gelen perakendecileri, 14 Ekim tarihinde GPD 6. Ortak Gelişim Kongresi’nde bir araya gelerek, altıncı kez sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 14 Ekim 2019 tarihinde Wyndham Grand Istanbul Levent’te düzenlenen “GPD 6. Ortak Gelişim Kongresi”nde gıda perakendesine yön veren profesyoneller bir araya geldi.

Bu yıl Ortak Gelişim Kongresi’nin ana teması “Gelecek, Çevik ve Dayanıklı Olanların” oldu. Sektörün gündeminde yer alan konulara da değinilen kongrede, perakende dünyasında gelecekte hayatta kalmanın ve başarının yolları, farklı çerçevelerden ele alındı. Tedarik zinciri kapsamında üreticiden tüketiciye doğru yolculukta, tedarikçilerin, perakendecilerin, çözüm ortaklarının çeviklik ve dayanıklılık çözümleri ile örnek hikayeleri paylaşıldı. 

Kongrenin açılış konuşmasını yapan GPD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç, gelişimin ancak tüm paydaşlara ortak fayda sağladığı takdirde sürdürülebilir olacağının altını çizerek, Ortak Gelişim Kongresi’nin bunun en önemli platformu olduğunu ifade etti.

“Gerektiğinde Kârlarımızdan Vazgeçerek Tüketicimizin Yanında Duruyoruz”

Hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 50’sinin gıda, yiyecek, içecek ve temel ihtiyaç maddeleri harcamalarından oluştuğunu belirten Aykaç, bu harcamaların sadece yüzde 26’sının modern kanallardan yapıldığını ve perakendede en büyük patronun “tüketici” olduğunu vurguladı. 

Perakendecilerin üretim ile son tüketici arasında köprü vazifesini gördüğünü ifade eden Aykaç, “Bu vazifemizi gerçekleştirirken, tedarik zincirimizden gelen fiyat dalgalanmalarını tüketicimize en az düzeyde yansıtmak için kendi kaynaklarımızı zorluyoruz. Ölçeğimizi de kullanarak sağladığımız fiyat avantajıyla da son fiyatlarımızı dengelemeye çalışıyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik durumda, biz bu kaynak desteğini sağlamaya çalışırken, gerektiğinde kârlarımızdan da vazgeçerken, tedarik zincirimizin de sekteye uğramaması gerekiyor. Tedarikçimizin önünü kesmeden, ürün ve hizmetleri hijyenik ortamda ve en iyi fiyatla tüketiciye ulaştırma görevimizde de daima tüketicimizin tarafında olduğumuzun altını çizmek isterim” dedi.

“Enflasyonla Mücadelede Kilit Rol Oynuyoruz”

Enflasyon ile mücadelede, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde, kayıt içi gelirin ve istihdamın arttırılmasında, modern perakendenin önemli rol oynadığını vurgulayan Aykaç sözlerini şöyle sürdürdü: “Modern perakende, geniş ekosistemi sayesinde ülke ekonomisine olan dinamo etkisi ve ölçek ekonomisi dolayısıyla enflasyonla mücadelede kilit bir rol oynamaktadır. Modern gıda perakendesi sektörünün 150 milyar TL seviyesindeki cirosunun ve 425 binin üzerindeki istihdamının direkt etkisinin beraberinde, ekosistemimiz içinde etkilediğimiz sektörlerle bu rakamlar daha da önemli boyutlara ulaşmaktadır. Çarpan etkisi gıda perakendesinde 1,3 iken, perakendenin diğer kolları da dahil edildiğinde bu etki 2 civarına çıkmaktadır. Başka bir deyişle, perakendenin 1 birim büyümesi, genel ülke ekonomisine 1,5-2 kat olarak yansımaktadır. Dolayısıyla perakende sektöründe meydana gelecek sıkıntılar da, ülke ekonomisine ve enflasyona bu oranda yansıyacaktır.”

Ülkemizin uzun vadeli plan ve programlar yapmasının önemini hatırlatan Aykaç, yatırımcının önünü daha rahat görebilmesi için uzun vadeli plan ve programların vakit kaybedilmeden yapılıp uygulamaya geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Sektörü ilgilendiren konular için yapılacak çalışmalara gönüllü katkı sunmaya hazır olduklarını da ifade eden Aykaç, özellikle yurt dışından gelecek yatırımcıya güvenli bir ortam sunmak adına mevzuatlarımızı gözden geçirmeye ihtiyaç olduğunu kaydetti. Aykaç şöyle devam etti: “Bu çerçevede önümüzdeki dönemde sektörün aynı zamanda ülkemizin en önemli konuları olarak gördüğümüz üzülerek ifade edeceğimiz ve dünya sıralamasında 3. olduğumuz taklit ve tağşiş ürünlerle mücadele, özellikle hizmet sektörünün tamamını ilgilendiren saatlik çalışma modelinin geliştirilmesi, ticari hayatımızı yakından ilgilendiren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikler, kısaca hal kanunu olarak bilinen Sebze ve Meyve Ticaretini Düzenleyen Kanun’da yapılacak değişiklikler, KDV oranlarındaki karmaşık yapının yeniden düzenlenmesine yönelik çalışmalar ile özellikle ekonominin yaklaşık %30 unu oluşturan kayıt dışının azaltılmasına yönelik çalışmalar yakından takip edeceğimiz ve destek vermeyi görev edindiğimiz konular arasındadır.’’ 

Yerel Üreticiler İçin “Tanışma” ve “Market” Fırsatı

Gıda perakendesine yön veren profesyonellerin bir araya geldiği kongrede gerçekleşen “Tanışma Maratonu”nda her yıl olduğu gibi bu yılda önemli bir network ağı oluşturuldu. Kongre sırasında gün boyu gezilebilen Gelişim Market’te yer alan üretici ve tedarikçilere de ürünlerini tanıtarak daha büyük pazarlara açılabilme imkanı sağlandı. Bu sene ayrıca hem kongre akışında hem de Gelişim Market’te kooperatiflere ağırlık verilerek sektöre olan katkıları vurgulandı.

Çevik ve Dayanıklı Olmanın Formülleri Kongrede Ele Alındı

Ortak Gelişim Kongresi’nde yer alan panel ve oturumların moderatörlüğü, TRT World Spikeri Ayça Aydoğdu ve Gazeteci Hakan Çelik tarafından dönüşümlü olarak yapıldı.

“Alışverişte Peraken”de”neyim Çağı: Hızlı, Çevik, Esnek” başlıklı sunumu ile Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Perakendeci Hizmetleri Direktörü İlker Unutkan, günümüz perakende sektöründeki yeni stratejileri paylaştılar. 

“Perakendede Dayanıklı ve Çevik Olmak” başlıklı panelde A101 CEO’su Erhan Bostan, PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektörü Lideri Adnan Akan ve Tavuk Dünyası CEO’su Volkan Mumcu yeni dünyada ayakta durabilmenin yollarına dair görüşlerini paylaştılar.

Coca-Cola İçecek Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Tugay Keskin’in “Şirket DNA’nıza İnovasyon Aşılamak” başlıklı sunumunun ardından Unilever Türkiye ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, “Geleceğin Perakendesinde Dönüşümü Yönetebilmek” sunumlarıyla güncel bilgileri katılımcılarla paylaştı. 

ETÜDER ve g2mEKSPER Yönetim Kurulu Başkanı Melih Şahinöz, Tat Gıda Genel Müdürü & Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Aslan Kesimer ve Simit Sarayı Kurucusu Haluk Okutur, “Rekaberlik – Rekabet ve İşbirliğinin Sofistike Birlikteliği” panelinde sektörde yeni nesil işbirlikleri ile hayatta kalmanın yollarına değindiler. 

“Gelecekle Günümüz Arasındaki Sınırları Kaldırmak: Dijital Dönüşüm Çağında Bankalardan Perakendecilere Çevik Çözümler” başlıklı konuşmasıyla Yapı Kredi Bankası Perakende Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Ülgen çözüm önerilerini ve görüşlerini, finansman çerçevesinden aktardı. 

“Daha Hızlı, Daha Güçlü, Daha İyi” başlıklı konuşmasıyla, PepsiCo Türkiye Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Levent Yüksel gelecekte başarının kaynağı olarak belirledikleri yolları aktardı. 

“Tedarik Zinciri Verimliliğinden Ürün Şeffaflığına GS1-Ticaretin Küresel Dili” başlıklı panelde Migros Ticaret A.Ş. İcra Başkanı Özgür Tort, OBASE Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Dr. Bülent Dal ve GS1 Belçika ve Lüksemburg CEO’su Jan Somers değişen teknoloji ve yaşam biçimleri ile perakende sektörünün içinden geçtiği dönüşümün detaylarını paylaştı. 

“Gıda Servis Zincirleri – Zor Zamanları Yönetmek” panelinde Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, Caffe Nero Türkiye CEO’su Ahmet Yanıkoğlu ve HD Holding CEO’su Emin Güvenç yüksek standartta çözümler sunan gıda servis zincirlerinin zor zamanları nasıl yönetebileceğini ve fırsata çevirebileceğini tartıştılar. 

GPD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Merter Özay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen “Daha Başarılı Bir Gelecek İçin Yönetimde Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” isimli sunumu Lead Network Türkiye Başkanı & Migros Pazarlama Direktörü Aysun Zaman gerçekleştirdi. 

“Kazanan Şirket Kültürü Geliştirmek” başlıklı sunumunda, Procter & Gamble Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi & E-ticaret ve Kurumsal Ticari Pazarlama Direktörü Gaye Narmanlı Sünerli, şirket içi kültür geliştirmenin, başarıdaki rolünü anlattı. 

Netlog Lojistik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Çak, “İnternet Satış Kanalı ve Perakende Satış Kanalına Etkisi” sunumu ile perakende için lojistiğin ve internet kanalının önemini güncel bilgilerle katılımcılarla paylaştı. 

Tchibo Yönetim Kurulu Üyesi ve CFO’su Dr. Jens Koepper, “Perakende Sektöründe Yıkıcı Güçler – Stratejik Riskleri Yönetmek” başlıklı sunumunda hayatta kalabilmek için risk yönetiminin önemine değindi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez’in, “2020 Yılı Yaklaşırken Türkiye ve Dünya Ekonomisi” sunumu ile kongre kapanışı gerçekleşti. Eğilmez, makro ekonomik değerlendirmelerde bulundu.