Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) tarafından 14 Ekim 2019 tarihinde altıncısı düzenlenecek olan “Ortak Gelişim Kongresi” öncesinde, gıda perakendesine yön veren profesyoneller basın mensuplarıyla bir araya geldi. GPD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya GPD Yönetim Kurulu Üyeleri de katılım gösterdi. 

Sektörün önde gelen perakendecilerinden oluşan üyeleriyle, her gün 81 ilde, 18 milyon hanede 68 milyon tüketiciyle doğrudan temasta olan ve 150 milyar TL ciro ile 425 binin üzerinde istihdamı temsil ederek ekonomiye büyük katma değer sağlayan Gıda Perakendecileri Derneği, Ortak Gelişim Kongresi ile altıncı kez sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatıracak.

Sektörün gündeminde yer alan konulara da değinilecek olan kongrede, perakende dünyasında karşımıza çıkacak format ve stratejiler, yeni trendler, tüketici alışkanlıkları ve beklentileri, finansman modelleri ve ekonomik değerlendirmeler mercek altına alınacak. Türkiye’nin kendi alanlarında en önemli perakendecileri ile tedarikçilerinin buluşacağı kongrede gerçekleşecek “Tanışma Maratonu”nda her yıl olduğu gibi bu yıl da önemli bir network ağı oluşturulacak.

GPD, Ortak Gelişim Kongresi’nin ana temasını bu yıl, “Gelecek, Çevik ve Dayanıklı Olanların” olarak belirledi. 800’den fazla üst düzey yöneticinin bir arada olacağı “6. Ortak Gelişim Kongresi”, geçmiş beş kongrede olduğu gibi perakendeci, üretici ve tüketici için Kazan-Kazan-Kazan (3K) anlayışı çerçevesinde perakendenin ortak değerlerine odaklanacak, çevikliğin ve dayanıklılığın formülleri aranacak.

“Düzenlemelerin, Perakende Sektörünün Ekonomiye Etkisi Gözetilerek Yapılmasını İstiyoruz”
Basın toplantısında, GPD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aykaç bir konuşma yaptı. Perakendeciler, tedarikçiler ve servis sağlayıcılardan oluşan sektör profesyonellerini altıncı kez bir araya getireceklerinden büyük mutluluk duyduklarını belirterek sözlerine başlayan Aykaç, şöyle konuştu: “Üretici ile tüketici arasında bir köprü vazifesi gören perakende sektörü, içinde bulunduğumuz zor dönemden değişimlere hızlı ayak uydurarak ve kaynaklarını akılcı kullanarak geçmeye çalışıyor. Tam da bu sebepten kongremizde ana tema olarak çevik ve dayanıklı olmanın önemini ele almak istedik. Bu çerçevede perakende, üretici, tedarikçi, lojistik ve finansman bakışıyla zor dönemleri atlatmada çıkış yollarını arayacağız.”

Sektör ve ülke gündemine dair GPD görüşlerini de paylaşan Aykaç, enflasyon ile mücadelede, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde, kayıt içi gelirin ve istihdamın arttırılmasında, modern perakendenin önemli rol oynadığını vurguladı. Aykaç sözlerini şöyle sürdürdü: “Modern perakende, geniş ekosistemi sayesinde ülke ekonomisine olan dinamo etkisi ve ölçek ekonomisi dolayısıyla enflasyonla mücadelede kilit bir rol oynamaktadır. Modern gıda perakendesi sektörünün 150 milyar TL seviyesindeki cirosunun ve 425 binin üzerindeki istihdamının direkt etkisinin beraberinde, eko sistemimiz içinde etkilediğimiz sektörlerle bu rakamlar daha da önemli boyutlara ulaşmaktadır. Çarpan etkisi gıda perakendesinde 1,3 iken, perakendenin diğer kolları da dahil edildiğinde bu etki 2 civarına çıkmaktadır. Başka bir deyişle, perakendenin 1 birim büyümesi, genel ülke ekonomisine 1,5 – 2 kat olarak yansımaktadır. Dolayısıyla perakende sektöründe meydana gelecek sıkıntılar da ülke ekonomisine ve enflasyona bu oranda yansıyacaktır.”

Tüketicinin temel ihtiyaçlarına temas eden bir sektör olduğundan, gıda perakendesinde operasyonların maksimum hassasiyetle yürütüldüğünü ifade eden Aykaç, modern perakendecilerin tüm tedarik zincirini aynı hassasiyette yürütmesi gerektiğini, ürünün tarladan sofraya kadar uzanan yolculuğunu etkileyen tüm süreçlere dair düzenlemelerin de sektörün görüşü alınarak yapılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Sektördeki herhangi bir düzenlemenin doğrudan tüketiciye etkisinin olduğunu belirten Aykaç, “Operasyonlarımıza etki eden düzenlemelerin sonunda tüketiciye dokunacağını bilerek, görüşlerimizin alınarak yapılması kritik önem taşıyor. Gerek ülkemiz şartlarına gerekse tüketicimizin alışkanlıklarına uygun düzenlemeler yapılması, bizim ve devletimizin kaynaklarının optimumda kullanılması açısından dikkat edilmesi gereken bir husus. Bu doğrultuda kanun yapıcılarla kurduğumuz olumlu ve yapıcı diyalog ortamının sürmesi, sektörümüzün ve ekonomimizin gelişimi ve tüketici refahının artması açısından büyük önem arz ediyor” dedi.

Ülkemizin uzun vadeli plan ve programlar yapmasının önemini hatırlatan Aykaç, yatırımcının önünü daha rahat görebilmesi için uzun vadeli plan ve programların vakit kaybedilmeden yapılıp uygulamaya geçmesi gerektiğinin altını çizdi. Sektörü ilgilendiren konular için yapılacak çalışmalara gönüllü katkı sunmaya hazır olduklarını da ifade eden Aykaç “Önümüzdeki dönemde sektörün en önemli konuları olan taklit ve tağşiş ürünlerle mücadele, esnek çalışma modelinin geliştirilmesi, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da yapılacak değişiklikler, kısaca hal kanunu olarak bilinen kanunda yapılacak değişiklikler yakından takip edeceğimiz konular arasındadır” dedi.

Kongrenin Öne Çıkan Başlıkları
14 Ekim Pazartesi günü Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleşecek olan “6. Ortak Gelişim Kongresi”nde öne çıkanlarsa şöyle:
• Kongrenin moderatörlüğünü TRT World Spikeri Ayça Aydoğdu ve Gazeteci Hakan Çelik yapacak.
• Tanışma Maratonu’nda yerel üreticiler için ulusal market ve gıda servis zincirleri ile tanışma ve iş birliği yapma imkânı sağlanacak.
• Nielsen, 2019 yılı Hızlı Tüketim Ürünleri Piyasasına dair güncel verilerini ilk kez kongrede paylaşacak.
• Tchibo CFO’su Dr. Jens Koeppen, “Perakende Sektöründe Yıkıcı Güçler – Stratejik Riskleri Yönetmek” başlıklı konuşmasında hayatta kalabilmek için risk yönetiminin önemine değinecek
• Ekonomist Mahfi Eğilmez, “2020 Yılı Yaklaşırken Türkiye ve Dünya Ekonomisi” başlıklı konuşmasında makro ekonomik değerlendirmelerde bulunacak
• Kongrenin ana sponsorları Coca-Cola İçecek, Netlog Lojistik, P&G, PepsiCo, Unilever ve Yapı Kredi Bankası olacak.