Makaleler Müşteri İçin Sanaldan Öte Yeni Bir Dünya>> “Sosyal Medya”

Müşteri İçin Sanaldan Öte Yeni Bir Dünya>> “Sosyal Medya”

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen dijitalle bağımız, hayatımızı çok hızlı bir şekilde değiştirdi. Mobil cihazlar artık uzvumuzdan farksız. İnternetsiz bir ortam düşünülemediği gibi Pazarlama 4.0 döneminde pazarlamanın dinamikleri de dijital dünyada şekilleniyor. Bu dinamiklerden biri de kuşkusuz, sosyal medya! Sosyal medya araçlarını kullanım oranları yükseldikçe, markalar için hedef kitlelerine ulaşmanın en etkili yolu da bu mecralarda etkili olmaktan geçiyor. İyi bir sosyal medya pazarlamasıyla bir adım öne geçmek ve yalnızca bugünün değil, asıl önemlisi geleceğin müşterisiyle kalpten bir bağ kurmak daha mümkün gibi görünüyor. Bunun yolu da geleceğin müşterisi için sanal bir dünya değil, yeni, etkili ve samimi bir dünya sunmak…

Dijital pazarlama ajansı We Are Social, Hootsuite iş birliği ile hazırladığı “Digital in 2017 Global Overview” raporunda, 238 ülkeden topladığı verilerle 106 sayfalık bir rapor hazırladı. Bu raporda; internet ve dijitalin gelişimiyle ilgili güncel bilgiler, istatistikler ve trendler yer alıyor. Dijital bağlantıların ve sosyal ağların hayatımızı nasıl değiştirdiğine değinmeden önce rapordan bazı dikkat çekici noktaların altını çizelim. Rapora göre bugün dünyanın yarısından fazlası en az 1 adet akıllı telefon kullanıyor. Dünya nüfusunun üçte ikisi ise en az bir cep telefonu sahibi. Dünya genelinde web trafiğinin yarısından fazlası artık cep telefonundan geliyor. Dünya nüfusunun beşte birinden fazlası ay içerisinde internetten alışveriş yapıyor. Türkiye içinse tablo şöyle: Türkiye’de 48 milyon kişi internete bağlanıyor. Mobil kullanıcı sayısı 71 milyonken, sosyal medyaya mobilden bağlanan kullanıcı sayısı ise 42 milyon.
Türkiye’de 2016 Ocak ayından bu yana internet kullanıcı sayısı %4 ile 2 milyon, aktif sosyal medya kullanıcısı sayısı ise %14 ile 6 milyon artmış durumda. Sosyal medyayı mobilden kullanan kişi sayısıysa son bir yıl içerisinde %17 oranında arttı. Aynı rapora göre Türkiye’deki cihaz kullanıcılarının %95’i cep telefonu sahibi ve %75’i akıllı telefon kullanıyor. Dizüstü ve masaüstü bilgisayar kullanımı %51 oranındayken televizyon, %98 ile hala hayatın önemli bir parçası konumunda. Kullanıcılar günün ortalama 7 saatini bilgisayar karşısında, 3 saatini telefon üzerinden internete bağlanarak ve 3 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. Televizyon karşısında harcanan zaman, ortalama 2 saat…

Dünyada ve Türkiye’de kullanım oranlarına değinmişken, internetin ve sosyal ağların hem müşterileri hem de şirketleri nasıl değiştireceğini bundan 20 yıl önce öngören bir isme de değinmekte fayda var: Harvard Üniversitesi Berkmen Merkezi’nde ProjectVRM’nin kurucusu ve Silikon Vadisi’nde yaratıcı reklam firmasının da kurucu ortaklarından biri olan David Doc Searls. Eski bir gazeteci olan Doc Searls, internetle tanıştığında 47 yaşındaydı ancak bunu bir dönüm noktası olarak değerlendirmeyi başardı. Bugün dünyada internet guruları arasında sayılan Doc Searls, 1999 yılında kaleme aldığı “Cluetrain Manifestosu” adlı kitabında 95 madde yayınlayarak yeni medya ve iletişim kurallarına göre şirketlerin, markaların ve organizasyonların kendini nasıl yenilemesi gerektiğine, nasıl iletişim kurulması ve interneti nasıl kullanması gerektiğine değindi. Geleneksel tek taraflı kitle iletişimi yerine bireylere yönelik iki yönlü iletişim yapılması gerektiğini, tüketici ve izleyiciyle diyalog kurulması, gelen tepkilerin değerlendirilmesi, sosyal ağlar ve bloglarla iletişimin sağlanması gerektiğini belirten Doc Searls’ın öngörüleri bugün geçerliliğini koruyor.

Sosyal Medya Pazarlaması Neden Önemli?
Sosyal medya pazarlaması işletmelerin pazarlama iletişimi ve markalaşma hedeflerine ulaşmaları için çeşitli sosyal paylaşım ağlarını kullanarak sürdürdükleri dijital pazarlama faaliyetlerini içeriyor. Sosyal medya pazarlamasının öncelikli alanı, pazarlama hedefleri çerçevesinde sosyal paylaşım amaçlı içerik, video ve fotoğraf/resim vs. oluşturmak. Binlerce takipçiyle içerik paylaşımı olanağı, işletmeler için sosyal medya pazarlamasının sağladığı önemli faydalardan biri. Marka bilinirliğinin artırılması, sadık müşteri oluşturulması markaya olan güvenin arttırılması, pazarlama maliyetlerinin düşürülmesi, müşteri deneyimlerinin takip edilmesi, taleplerin daha iyi anlaşılması ve bu konuda detaylı analizlerin yapılması, sosyal medya pazarlamasıyla çok daha kolay bir şekilde sağlanabiliyor.

Dünyada sosyal medya kullanımı her geçen gün artıyor. Yalnızca Facebook, dünyadaki toplam internet trafiğinin %20’sinden fazlasını elinde tutuyor. Durum böyle olunca da hedef kitleye ulaşabilmek ve doğru bir iletişim kurmak için sosyal medya pazarlamasının ne kadar etkili şekilde gerçekleştirildiği daha da büyük önem kazanıyor. Ve tabi, etkili sosyal medya pazarlamasının da olmazsa olmazları var.

Hedef Kitlenizi Tanıyın
Doğru sosyal medya platformlarını seçmek, başarılı bir sosyal medya pazarlamasının olmazsa olmazı… Sizin için en doğru ve verimli kanalı seçebilmenizde ise hedef kitlenizi iyi tanıyor olmanızın rolü büyük. Potansiyel müşterilerinizin hangi sosyal medya kanallarını kullandığını öğrenmeli ve bu kanallarda ne kadar zaman harcadıklarını, hangi zamanlarda aktif olduklarını ve birbirleriyle nasıl etkileşim kurduklarını saptamalısınız.

Ne İstediğinizi Belirleyin
Sosyal medya pazarlamasıyla gerçekten neye ulaşmak istediğiniz de son derece önemli. Örneğin, marka bilinirliğinizi mi yoksa satışlarınızı mı arttırmak istiyorsunuz? Yoksa yalnızca müşterinizle sıcak ve samimi bir bağ kurmak için mi sosyal medya kanallarını tercih ediyorsunuz? Eğer neye ulaşmaya çalıştığınızı bilmiyorsanız performansınızı da ölçemezsiniz. Sosyal medya hedefleriniz açık ve tanımlanmış olmalı. Hedeflerinizin neresinde olduğunu ölçümleyebilmelisiniz, bunun için de ulaşılabilir hedefler belirlemelisiniz. Hedeflerinizi zamana, kaynaklara ve pazarlama bütçenize göre belirlemelisiniz.

Anahtar Başarı Ölçüleri
Sosyal medya pazarlama stratejinizin hedeflerini belirlemenizin yanı sıra ne kadar efektif olduğunu ölçmeniz de bir o kadar önemli. Bunun için de stratejinizin başarısını basit ve direkt olarak takip edebileceğiniz metriklere ihtiyacınız var. Aklınızda bulundurmanız gereken beş nokta şunlar: Web sitenize yönlendirilen trafik, etkileşim/erişim, topluluk büyümesi ve etkileşimi, duyarlılık, geri dönüş. Bunlar arasından seçiminizi hedeflerinize göre yapmalısınız.

Nasıl İlerleyeceksiniz?
Bulunduğunuz mevcut sosyal medya alanını bilmeden işiniz için efektif ve gerçekçi bir sosyal medya pazarlama planı oluşturamazsınız. Peki, sosyal medya varlığınızı nasıl denetlersiniz? Bunun için, hangi sosyal medya platformlarında daha aktif olduğunuza, bu ağlardaki profillerinizin iyileştirilmiş olup olmadığına, her bir sosyal ağda kaç takipçiniz olduğuna ve hangi ağın hedefinize uygun olarak size daha çok getiri sağladığına ve rakipleriniz karşısındaki durumunuza bakmalısınız.

En Verimli Ağı Seçin
En iyi sosyal medya işletimi araçlarını seçmek size zaman kazandırır. Peki, sizin için en iyi olan sosyal medya işletimi araçlarını nasıl seçeceksiniz? Burada en önemli noktalardan biri, sosyal medya ile neye ulaşmak istediğiniz. Öte yandan sosyal medya ile neler yapmayı hedeflediğiniz de önem taşıyor. Örneğin, ücretli sosyal medya kampanyaları mı düzenlemek istiyorsunuz yoksa sosyal dinleme mi yapmak istiyorsunuz? Unutmayın ki sosyal medya stratejinizin başarı ya da başarısızlığı, içeriğinize de bağlı.

“Teknik Olarak Her Şey Tamam Ama…”
Sosyal medya pazarlamasına yönelik olarak teknik açıdan her şeyi eksiksiz yaptığınızı ancak yine de yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız, işin tekniğinin yanı sıra dikkat edilmesi gereken farklı noktalar da var. Örneğin, müşterilerinizi daha fazla dinlemeli ve daha az konuşmalısınız. Hedef kitlenizi iyi araştırmalı ve ihtiyaçlarını iyi belirlemelisiniz. Öte yandan yalnızca ürün ve hizmetlerinizin tanıtımına odaklanır ve başka hiçbir şey yapmazsanız, kitleniz sizi dinlemeyi bırakır. Takipçilerinize değer vermeli ve onların dikkatlerini çekecek içerikler oluşturmalısınız. “Nicelikten çok kalite” sosyal medya pazarlamasının en önemli konularından biri… Unutmayın, içeriğinizle düzenli olarak etkileşimde bulunan 1 milyon takipçiye sahip olmak, hiç ilgilenmeyen 10 milyon takipçiden daha iyidir. Bu sebeple kaliteli içerik üretimi önceliğiniz olmalı.

Exit mobile version