Ipsos, Antikriz Raporu’ndan derlediği verilerle elde ettiği kredi kartı kullanımındaki tutum ve davranışları yayınladı. Verilere göre bireylerin %61’inin kendine ait bir kredi kartı bulunuyor. %9’unun ise kullandığı bir ek kart var. Toplamda kredi kartı kullanan bireylerin oranı, %70.

Kredi Kartı Kullanan Bireylerin Yarısına Yakını Dönemlik Kart Borçlarının Tamamını Ödüyor
Dönemlik kart borcunun tamamını ödediğini söyleyen kart sahiplerinin oranı %46 iken, %21’i dönemlik borcun biraz azını yatırdığını belirtiyor. Minimum tutarı ödeyenlerin oranı ise %26.

Alışverişlerde Kredi Kartı Kullanımı Oldukça Yaygın
Her 10 kişiden 9’u alışverişlerinde kredi kartı kullanıyor. Alışverişlerin hemen hemen tamamında kredi kartı kullanan bireylerin oranı, %49. Bu kişilerin çoğunlukla kredi kartı tercih etmesindeki temel sebep, gelirlerinin nakit ödeme yapmak için yeterli olmaması (%55) ya da ödemeleri bir sonraki aya erteleyebilmesi (%32). Alışkanlık olduğu için hep kredi kartı kullananların oranı ise %36.

Kredi Kartı ile Alışverişlerde Taksitli Ödeme Tercihi %71
Eğer taksitli ödeme imkânı varsa kredi kartı sahiplerinin %71’i alışverişlerinde taksitli ödeme yapmayı tercih ediyor. Her zaman tek çekim ödeme yaptığını söyleyenlerin oranı, %25.

“Kredi Kartı Bilinçli Kullanım Gerektiren Bir Ürün”
Ipsos, Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Araştırmamıza katılan her on kişiden üçünün bir kredi kartı yok. Bu aslında kredi kartı piyasasında henüz hala gidilecek yol olduğunu gösteriyor. Kredi kartı sahibi olan her iki kişiden biri “tüm alışverişlerini” kredi kartı ile yaptığını belirtiyor. Kredi kartı bilinçli kullanım gerektiren bir ürün. Bireyin finansal kapasitesi dahilinde kullanıldığında hiç kuşkusuz çeşitli avantajlar sağlayabiliyor, mesela her on kart sahibinden yedisi taksitli alışveriş imkanlarından faydalanıyor. Öte yandan tüm alışverişlerini kredi kartı ile yapanların yarıdan fazlası bu davranışın nedeni olarak nakit ödeme için gelirinin yetersizliğini belirtiyor. Yüksek enflasyon ile mücadelede kredi kartı, iki ucu keskin bir bıçak gibi. İpin ucunun kaçma ihtimali var, kredi kartı kullanıcılarının %29’u bu duruma yakın; bu kesim ya ancak minimum ödeme tutarını ödeyebiliyor ya da onu dahi ödeyemiyor.”