Haberler Migros’ta Kuruyemiş Kabuğundan Reyon

Migros’ta Kuruyemiş Kabuğundan Reyon

Migros’un girişimcilik ve ortak inovasyon platformu Migros Up girişimcilerle bir araya gelerek yeni uygulamaları hayata geçirmeye devam ediyor.

Migros Up ve OTTAN Studio iş birliğinde, mağazada satılan ceviz ve fındıkların kabuklarından ileri dönüşüm tekniğiyle üretilen raflar, Migros’un MLife markalı ürünlerinin reyonlarında kullanıldı. Satışa sunulurken kullanılmayan organik ürün atıkları ileri dönüşümle yeniden hammadde olarak reyona dönüştürüldü. Böylece ürün atıkları bir değer olarak ekonomiye katkı, doğa için de kazanım sağlıyor.

Migros Ticaret A.Ş. Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Tatlıcı, “Gençleri ve girişimci ruhuna sahip herkesi heyecanlandıran yenilikçi projeleri ve iş birliklerini Migros Up ile hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu proje kapsamında, Migros Up’ın lansman çağrısına yanıt veren girişimler arasında dereceye giren OTTAN Studio ile dünyaya örnek teşkil edecek bir projeyi hayata geçirdik.” dedi.

Migros’un geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği, girişimcilik ve ortak inovasyon platformu Migros Up, lansman programına katılıp dereceye giren OTTAN Studio ile organik atıkların mağazalarda yeniden kullanıma kazandırılması için iş birliği yaptı. Pilot çalışması gerçekleştirilen proje kapsamında, mağazada satışı bulunan fındık ve cevizlerin kabuklarının ileri dönüşüm tekniği ve sıfır plastik kullanımıyla biyo-kompozit malzemeye dönüştürülmesi sonucunda aynı mağazadaki MLife markalı ürün reyonlarının raflarının üretimi sağlandı.

Migros, proje ile tüketime uygun olmayan gıda ve organik atıkları yeniden kullanıma kazandırarak hem doğaya hem de ekonomiye katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kerim Tatlıcı: “Dünyaya Örnek Olacak Bir Projeye İmza Attık”
Döngüsel ekonominin, dünyanın geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu, bu kapsamda kaynakların verimli kullanımı ve atıkların yeni kaynaklara dönüşebilmesi konularına büyük önem verdiklerini söyleyen Migros Ticaret A.Ş. Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Tatlıcı, “Türkiye’de Ar-Ge merkezine sahip ilk ve tek gıda perakende şirketi olarak geçtiğimiz yıl hayata geçirdiğimiz Migros Up’ın hedefleri arasında Türkiye girişim ekosistemine değer katmak olduğu gibi yapılan iş birlikleri ve çalışmalar sonucunda dünyaya örnek projeler üretmek de bulunuyor. Topluma fayda sağlarken gençleri ve girişimci ruhuna sahip herkesi heyecanlandıran yenilikçi projeleri ve iş birliklerini bu platformumuz ile hayata geçirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu proje kapsamında, Migros Up’ın lansman çağrısına yanıt veren girişimciler arasında dereceye giren OTTAN Studio ile dünyaya örnek teşkil edecek bir projeyi hayata geçirdik.” dedi.

Migros’un yenilikçi uygulamalara ve girişimciliğin desteklenmesine verdiği önemin altını çizen Kerim Tatlıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Farklı dönemlerde girişimcilere çağrıda bulunuyor, kendilerini anlatma imkânı sağlıyor ve ortak projeler geliştiriyoruz. Girişimci firmamız iş birliğinde yaptığımız bu çalışma ile mağazamızda satışa sunulan ürünlerin organik atıklarının hammadde üretiminde tekrar değerlendirilmesi ve aynı mağazamızdaki raflara dönüşmesiyle dünyada bir ilke imza atmaktan mutluluk duyuyoruz. Sürdürülebilirlik ve inovasyonu girişimcilikle harmanladığımız bu iş birliğimiz haricinde birçok farklı başlıkta Migros’un dijital ve inovatif altyapısından faydalanarak topluma fayda sağlayacak uygulamaları hayata geçireceğiz.”

Sürdürülebilir Biyo-Kompozit Malzeme Nasıl Hazırlandı?
OTTAN teknolojisi burada devreye girdi. Öncelikle tedarik edilen atıklar temizlendi ve dezenfekte edildi. Öğütülen ve granül boyutlarına göre ayrıştırılan kabuklar biyo-komposit malzemenin ana hammaddesini oluşturdu. Sonraki adımda yüzde 68’i fındık ve ceviz kabukları, kalanını ise yeşil reçinenin oluşturduğu karışım kalıplara döküldü ve fırınlanarak nihai plakalar elde edildi.

Migros 2030 Yılına Kadar Gıda İmha Oranlarını Yarıya İndirmeyi Hedefliyor
Migros İyi Gelecek Planı çerçevesinde gıda israfıyla mücadele alanında çalışmalarına odaklanan Migros, 2030 yılına kadar gıda imha oranlarını yarıya azaltmayı hedeflerken son 2 senede %24 azaltım sağlayarak bu hedefinin yarısını gerçekleştirdi. Bu çerçevede gıda kayıplarının önlenmesine yönelik operasyonel iyileştirmeler, otomatik sipariş sistemi, olgun ürünler için indirimli satışlar gibi birçok yöntem ile bin bir emekle üretilen gıdaların hak ettiği değere sahip olması ve gıda olarak tüketilmesini sağlamayı amaçlıyor. Yine de günün sonunda satışa dönüşmeye gıdaları ürün kalitesi ve besleyiciliğine göre öncelikli olarak ihtiyaç sahiplerine bağışlıyor, insan tüketimine uygun olmayanları sokak ve orman hayvanlarının beslenmesi için bağışlıyor, yenilemeyen bölümleri de biyogaza dönüştürüyor.

Exit mobile version