Haberler Avrupa E-Ticareti ve Covid-19 Etkisi

Avrupa E-Ticareti ve Covid-19 Etkisi

Mobile phone on Europe map. Online shopping concept.

Worldef ve Fortune Türkiye iş birliği ile hazırlanan “2020 Avrupa E-Ticaret Pazarı-Pazar Araştırması Raporu”, geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Avrupa’da e-ticaret sektörünün büyüme potansiyelini gözler önüne seren rapor, sınır ötesi e-ticaret ya da e-ihracat yapmak isteyen firmalar için önemli veriler, grafikler ve bilgiler içeriyor.

Avrupa, küresel e-ticaret ekosisteminin tam merkezinde bulunuyor. 64 ülkeye ev sahipliği yapan kıta, e-ticaretin geleceğini şekillendiriyor. Worldef Enterprise ve Fortune Türkiye iş birliği ile hazırlanan “2020 Avrupa E-Ticaret Pazarı-Pazar Araştırması Raporu”, Avrupa’da e-ticaretin geleceğinden işaretler veriyor. Rapor, Avrupa e-ticaretine genel bir bakışın ardından Covid-19 etkisine ve online pazaryerleri ile alışveriş alışkanlıklarına odaklanıyor. Sonrasında da İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Hollanda ve Polonya’ya odaklanarak e-ticaretin bu ülkelerdeki seyrini anlatıyor.

Raporda e-ticaret, fiziksel ürünlerin çevrim içi olarak satın alınması olarak tanımlanıyor. Bu sebeple seyahatler, konser biletleri ve müzik, film gibi ürünlerin indirilmesi, e-ticaret kapsamında raporda yer almıyor. Covid-19’un küresel bir sorun haline gelmesiyle alışkanlıkları değişen tüketicinin, e-ticaret ekosistemini de değiştirdiğini vurgulayan rapor, Covid-19’un her ülkenin e-ticaret sistemini farklı ölçüde etkilediğini gösteriyor. Raporda,
“Birçok firma da bu değişime ayak uydurması gerektiğini anladı. Birçok büyük çaplı perakendeci fiziksel olarak satış yaptığı mağazasını kapattı ve e-ticaret altyapısına yatırım yapmaya başladı. Uzmanlar aşı ile yakın zamanda Covid-19’un etkilerinin azalacağını öngörseler de virüsün insanların sosyal, ticari ve psikolojik alışkanlıkları üzerindeki etkisi kısa vadede değişmeyecektir çünkü Covid-19’un hayattaki etkileriyle birlikte online alışverişe soğuk bakan kesimlerin de bu bakış açısından vazgeçtiği görülmüştür. Örneğin Avrupa’nın en az dijitalleşmiş ülkelerinden olan İspanya ve İtalya’nın, Covid-19 sonrası daha çok çevrim içi alışveriş yapan ülkeler sıralamasında üst sıralarda olması bunun bir göstergesidir” deniyor.

Rapordan Öne Çıkan Başlıklar
• Almanya, 61 milyonun üzerinde bir rakamla, Avrupa’nın en fazla çevrim içi alışveriş yapan kişi sayısına sahip. Almanya’yı 48,6 milyon kişi ile İngiltere, 45,4 milyon kişi ile Fransa, 39,3 milyon kişi ile İtalya ve 33,4 milyon kişi ile İspanya takip ediyor.
• E-ticaret penetrasyonu en yüksek olan ülke, İsveç. İsveç nüfusunun %96’sı çevrim içi alışveriş yapıyor ve İsveç bu metrikte Avrupa’da 1. sırada yer alıyor.
• Yıllık ortalama harcama verisinde ise İngiltere öne çıkıyor. İngiltereliler çevrim içi alışverişe ortalama 1020€ harcıyor. İngiltere bu alanda listede 1. sırada yer alırken onu 1012€ ile İsveç takip ediyor. Almanya ise yıllık kişi başına ortalama 947€ ile sıralamada 3. sırada kendine yer buluyor.
• Küresel e-ticaretin 2019’da %21 büyüdüğü tahmin ediliyor. Asya-Pasifik bölgesi en çok artış gösteren bölge (%25). Onu %21 ile Orta Doğu ve Afrika izliyor. Avrupa’da e-ticaret, Batı Avrupa’da %10,2 ve Doğu Avrupa’da %14,5 büyüdü. Pek çok Avrupa ülkesindeki, özellikle Batı Avrupa’daki e-ticaret pazarı, görece olgun olduğundan düşük büyümeyi açıklıyor.
• Geçen yıl 293 milyon tüketici, internetten alışveriş yaptı. Avrupa e-ticareti yıl boyunca büyüdü, ama bu büyümenin en çok hissedildiği zaman virüs salgını nedeniyle tüm ülkelerin eve kapandığı ve e-ticaret üzerindeki baskının hızla arttığı ilkbahar aylarıydı. Pandemi sırasında daha sık internetten alışveriş yaptıklarını belirten rapordaki katılımcıların sayısı göz önüne alındığında, birçok ülke dijitalleşme yolunda büyük adımlar atmış gibi görünüyor.
• Covid-19, Avrupa’da e-ticaretin en büyük itici gücü olarak öne çıkıyor. Pek çok kişinin salgın konusunda endişelendiğini söylediği ülkelerde, internetten normalden daha fazla alışveriş yaptıklarını belirtenlerin oranı da en yüksek düzeyde. Bu eğilim özellikle salgının en tehlikeli olduğu dönemlerde İtalya, İspanya ve Belçika gibi en çok etkilenen ülkelerde gözlemlenmiş.
• Gelecekte e-ticareti etkileyebilecek bir başka husus da daha önce Avrupa’da görece daha az dijitalleşen ülkeler arasında yer alan İspanya ve İtalya gibi birçok ülke halklarının şu anda virüs nedeniyle daha fazla çevrim içi alışverişe yönelmeleri. Bu ülkelerdeki birçok insan, dayatılan karantina uygulamalarının ve diğer önlemlerin bir sonucu olarak alışkanlıklarını değiştirdi ve e-ticareti benimsedi.
• Covid-19 ile market alışverişi de değişikliğe uğradı. Geleneksel olarak market alışverişi e-ticaret alanında hala kendi içinde şüpheler bulundursa da Covid-19 ile bu alışkanlık da değişmeye başladı. İspanya nüfusunun %30’u, Fransa’nın %22’si, İngiltere ve İtalya’nın %20’si market alışverişini çevrim içi yapmaya başladı.
• Market ve eczane ürünleri gibi temel ürünler için çevrim içi alışveriş Covid-19’dan en çok etkilenen ülkelerde artarken, daha az etkilenen ülkelerdeki tüketiciler moda gibi diğer ürünler için çevrim içi alışveriş yaptı.

Raporun tamamına link’ten ulaşabilirsiniz: 2020 Avrupa E-Ticaret Pazarı-Pazar Araştırması Raporu

Exit mobile version