Haberler Ağustos Ayında Harcamalar Azaldı

Ağustos Ayında Harcamalar Azaldı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) 2020 Ağustos’a ilişkin açıkladığı “Covid-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi” araştırması, tüketicilerin harcamalarını kısmayı sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

COVID-19’un tüketici harcamaları açısından yarattığı etkiyi takip edebilmek amacıyla, TCMB Banka Kartı ve Kredi Kartı Harcama Tutarları verisi incelendi. “COVID-19’un Tüketici Harcamalarına Etkisi Bülteninde”, harcama kalemlerine göre tüketicilerin haftalık ve aylık banka kartı/kredi kartı harcaması ve haftalık/yıllık değişimleri ele alınıyor.
28 Ağustos haftasında banka kartı ve kredi kartı kullanılarak 22,5 milyar TL tutarında harcama yapıldı. Bir önceki haftaya kıyasla harcama tutarı 723,3 milyon TL (yüzde 3) azaldı. İşlem adedi ise yüzde 3 azalarak 129 milyon oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart-30 Ağustos 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart-28 Ağustos 2020’de yapılan harcamaların tutarı yüzde 3 artarken, işlem adedi ise yüzde 4 azaldı.

Sektörlere Etkileri
Ağustos ayında bir önceki aya göre harcamalar en fazla konaklama sektöründe artarken, kumarhane/içkili yerler ve eğitim/kırtasiye/ofis malzemeleri sektörlerinde sınırlı bir artış görüldü. En fazla azalış ise kulüp/dernek/sosyal hizmetler, kamu/vergi ödemeleri ve giyim ve aksesuar harcamalarında gözlendi.
Yıllık bazda en fazla artış elektrik-elektronik eşya, müteahhitlik işleri ve telekomünikasyon harcamalarında görüldü. Kamu/vergi ödemeleri, seyahat acenteleri/taşımacılık, kulüp/dernek/sosyal hizmetler ve havayolları harcamaları ise en fazla azalış görülen sektörler oldu. Alışveriş yöntemi bakımından incelendiğinde ise Ağustos 2020’de internet üzerinden yapılan alışverişler, Ağustos 2019’a göre yüzde 6, Temmuz 2020’ye göre %22 azaldı.

Bir önceki yılın aynı dönemine (15 Mart-30 Ağustos 2019) göre kıyaslandığında 13 Mart-28 Ağustos 2020’de harcamalar en fazla havayolları (yüzde 63), seyahat acenteleri/taşımacılık (yüzde 58), konaklama (yüzde 54) ve kumarhane/içkili yerler (yüzde 51) azaldı. Aynı dönemde internet üzerinden yapılan alışverişler, bir önceki yılın aynı dönemine göre %30 arttı.

 

Exit mobile version