Haberler Tüketimde Ramazan Etkisi

Tüketimde Ramazan Etkisi

Ipsos Hane Tüketim Paneli dijital hanelerinden gelen veriler, 7. haftada da değişen tüketim alışkanlıklarını ortaya koydu. Hem en uzun sokağa çıkma yasağı hem de Ramazan ayının bir araya geldiği bu haftada içecek kategorisi öne çıktı.

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasından sonraki 7. hafta, sokağa çıkma yasağının en uzun olduğu haftaydı. Ipsos Hane Tüketim Paneli dijital hanelerinden gelen bilgilere göre bu durum bir önceki haftaya göre alımların artmasını engelledi fakat Ramazan ayının ilk haftasının etkisi de görüldü.
Bu hafta koronavirüs etkisiyle Ramazan ayında değişen alışveriş davranışları birleşince, limonata ve meyve suyu gibi ürünlerin tüketiminde gözle görülür bir artış yaşandı ve içecek kategorisi öne çıktı. Ramazan döneminde her zaman olduğu gibi evde içecek çeşitliliğinin arttığı gözleniyor. Haftalık alım sayısı çok yüksek olmayan ama Ramazan döneminde öne çıkan kategorilerse bebek mamaları, pastırma, et bulyon, Hindistan cevizi ve toz tatlılar oldu.

Haneler, Aldıklarını Dezenfekte Ediyor!
Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik verilere ilişkin yorumunda 7. Haftayı değerlendirdi. Bu zamana kadar alışveriş davranışlarında virüs etkisi ile öne çıkan kategorileri incelediklerini belirten Gedik, Ramazan ayının davranışlara etkilerini de değerlendirdi. Gedik, sözlerine şöyle devam etti: “Alışveriş davranışlarında alım sıklığının düştüğünü, sepetlerin büyüdüğünü biliyoruz. Eve gelen ürünlerin yerleştirilmesi de bu dönemde önemli bir değişim gösterdi. Salgın sonrası yaptığınız alışverişlerde, “Eve gelen ürünleri yerleştirmeden önce sterilize ediyor musunuz?” diye sorduğumuz hanelerin %58’i “Bir süre kapının önünde/dışarıda/balkonda bekletiyorum” dedi. Daha sonrasında ise çeşitli dezenfektanlar ile temizlediklerini belirttiler. Bu da aslında sirkenin hala daralma yönüne geçmemesinde bir etken olabilir.
Bu hafta Ramazan etkisini de çok net görüyoruz. Büyümesi yüksek kategoriler arasında 4 tane içecek kategorisinin olması geçen yıllara göre değişmedi. Misafir ağırlama veya gitme oranının azalması bile masaların kurulmasına ve içeceklerin içilmesine engel olamadı. Tost ekmeği ve reçel/bal gibi sahur sofralarında tüketilen ürünler bu hafta artış gösterdi. Her yemekte tatlı tüketimi olmayan evlerde bile bu dönemde mutlaka bir tatlı olur; bu durumun etkisini de tatlı ürün alımında görüyoruz. Dondurma, irmik ve hazır toz tatlılar bu hafta artış gösterdi. İftar menülerinin ana oyuncusu çorba, geçen hafta da artış göstermişti ve bu hafta büyümeye devam etti. Ramazan döneminde hareketlenen bir başka kategori de pastırma oldu. Paketli et, haftalık gelişimde öne çıkan bir kategori değildi ancak bu dönemde alımlarda artış görüyoruz. Her sene Ramazan döneminde hareketlenen bebek mamaları bu sene yine artış gösterdi. Evde azalan öğün ve pişen yemeklerin akşama hazırlanması, bu kategoriyi her sene olumlu yönde etkiler.”

Exit mobile version