Haberler Koronavirüs, Hane İçi Hızlı Tüketim Ürünleri Harcamalarına Nasıl Etki Ediyor?

Koronavirüs, Hane İçi Hızlı Tüketim Ürünleri Harcamalarına Nasıl Etki Ediyor?

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de koronavirüs görüldüğünü açıkladığı 10 Mart sonrasında, hane halkı alışveriş davranışlarında belirgin değişimler gözlendi. Ipsos Hane Tüketim Paneli’ne üye olan dijital hanelerinden iletilen kayıt sayıları, 11-17 Mart tarihinde bir önceki haftaya kıyasla %21 arttı.

En çok artan kategoriler arasında başı, virüsten korunmak ve dezenfekte olmak için kullanılan ürünlerden Kolonya ve Sirke çekiyor. Sonrasında ise gıda ürünlerinden evde stoklanabilen makarna, bakliyat ve un gibi ürünlerde artış görülüyor.
Makarna tek başına toplam alışveriş büyümesinin 4’te 1’ini gerçekleştiriyor ve özellikle 11, 16 ve 17 Mart tarihleri, makarna alımlarının en yüksek seyrettiği günler.
Yine bu dönemde en çok satın alımı olan kategoriler ise Bisküvi, Makarna, Süt, Bakliyat, Çikolata Kapamalı Ürünler, Peynir, Ev Temizlik ve Kağıt Ürünleri oldu.
Okulların tatil olması ve «Evde Kal Türkiye» söylemlerinin yayılması ile birlikte özellikle 16-17 Mart tarihlerinde satın alımdaki hareketlilik arttı. İlk tepki ile alınan kategorilere ek olarak Dondurulmuş Gıda, Toz Şeker, Sıvıyağ ve Çöp Torbası alımında artış yaşandı.

Konuyla ilgili olarak Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik şu değerlendirmeleri iletti: “Sağlık boyutu başta olmak üzere sosyal ve ekonomik etkileri ile tarihe geçecek ve belki de düzeni değiştirecek bir dönem yaşıyoruz. Koronavirüs/Covid-19 salgını toplumda tutum ve davranış değişikliklerine neden olabilir, oluyor ve olacaktır. Ne kadar süreceğini henüz kestiremediğimiz bu dönemde biz Ipsos olarak durmak yerine gündelik hatta saatlik değişen koşulları daha sık ve yakından izleme taraftarıyız.
Bulunduğumuz dönemde yanıtlanması gereken yeni sorular var, öyle ki bazı soruları henüz düşünemedik bile. Davranış ve tutumda oluşabilecek trend değişiklikleri mevcut gerçeğin yansımasıdır. Bazı sektörler veya kategorilerde hiçbir değişiklik olmazken bazıları bu değişiklikleri görebilir. Sonuçta bu değişiklikler bireyin değişen doğasındaki yeni gerçeği yansıtır. Bu gerçeklerin bazılarının kalıcı olabileceğini, bundan sonraki “normalin” ilk hali olduğunu da unutmamalıyız.
Salgına dair yayınlanan çeşitli istatistikleri incelerken araştırmanın gidişatı anlamakta ne kadar önemli olduğunu fark ediyoruz. Hepimiz sürekli olarak gidişata dair güvenilir veri ihtiyacı içindeyiz. İşte bu yüzden biz Ipsos olarak güvenli yöntemler ile yapacağımız bilimsel araştırmalar ile toplumun nabzını tutup bilgi boşluğuna alan tanımayacağız.”

Ipsos Hane Tüketim Paneli Hakkında
Bu bültende paylaşılan sonuçlar, Ipsos Hane Tüketim Paneli’ne dijital üye hanelerin 5.000 tanesinden alınan verilere dayanmaktadır.
Ipsos Hane Tüketim Paneli 35 ile yayılmış yaklaşık 14,000 haneden oluşmaktadır ve Türkiye’yi sosyo-ekonomik statü, hane büyüklüğü ve bölgeler açısından temsil edecek şekilde seçilmiştir. Sürekli bir örneklemden haftalık satın alım verisi toplanmaktadır. Toplanan veriler ~21 milyon haneyi projekte edilmektedir. Haneler HTÜ satın alma bilgilerini her gün “günlük” üzerine kaydeder, bu günlük haftalık olarak toplanır ve gerekli kontrollerden sonra işleme alınır. Günlüklerde aşağıdaki bilgiler toplanır:
• Satın alınan ürün grubu

• Marka (boyut ve çeşit detayında)
• Satın alınan miktar
• Alışveriş sıklığı
• Satın alınan yer
• Fiyat

Exit mobile version