GPD'den Haberler Perakende Güven Endeksi, Şubat’ta 3,2 Puan Azaldı

Perakende Güven Endeksi, Şubat’ta 3,2 Puan Azaldı

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Şubat 2020’de bir önceki aya göre 3,2 puan azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 6,3 puan arttı. Perakende güveninin geçen yıla göre artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki yükseliş etkili oldu.

Şubat 2019’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 daralan tüketici kredileri, 2020 yılının aynı döneminde yüzde 24,4 artış gösterdi. Bu değişim, perakende güvenine yansıdı. “Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” sektörü, şubat ayında perakende güveninin en fazla artış gösterdiği sektör oldu. AB-27 ve Euro Bölgesi ile karşılaştırıldığında Türkiye, geçen yıla göre AB-27 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Perakende Güveni, Geçen Yıla Kıyasla Artarken Geçen Aya Kıyasla Azaldı
Şubat ayında -14,7 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 6,3 puan artarken, geçen aya göre 3,2 puan azaldı. TEPE değerinin geçen yıla göre artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili olurken; geçen aya göre azalışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki kötüleşme etkili oldu.

Perakendecilerin Satış Beklentisi, Geçen Aya Kıyasla Azaldı
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Şubat 2020’de -9,8 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 8,3 puan azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre 15,3 puan arttı.
Şubat 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 33,1’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 37,5’i işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 29,4 oldu.

Exit mobile version