TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE) Ocak 2020’de bir önceki aya göre 1,1 puan, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise 9,2 puan arttı. TEPAV’dan yapılan açıklamaya göre, perakende güveninin Ocak ayındaki artışında geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki yükseliş etkili oldu. “Motorlu taşıtlar” sektörü, Ocak ayında perakende güveninin en fazla artış gösterdiği sektör oldu. AB-28 ve Euro Bölgesi ile karşılaştırıldığında Türkiye, geçen yıla göre AB-28 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.

Perakende Güveni, Geçen Yıla ve Geçen Aya Kıyasla Arttı
Ocak ayında -11,0 puan değerini alan TEPE, geçen yılın aynı dönemine göre 9,2 puan, geçen aya göre 1,1 puan arttı. TEPE değerinin geçen yıla ve geçen aya göre artışında, geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu ve gelecek 3 ayda satış beklentisi göstergelerindeki iyileşme etkili oldu.

Perakendecilerin Satış Beklentileri Arttı
Önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentilerinin denge değeri Ocak 2020’de -0,1 puan oldu. Buna göre önümüzdeki 3 aya ilişkin satış beklentileri, bir önceki aya göre 1,0 puan, bir önceki yılın aynı ayına göre 19,3 puan arttı.
Ocak 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 30,5’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklerken, yüzde 33,7’si işlerinde kötüleşme beklediğini belirtti. İşlerinde bir değişiklik beklemeyenlerin oranı ise, yüzde 35,8 oldu.

İşlerin Durumu, Geçen Yıla ve Geçen Aya Kıyasla İyileşti
İşlerin geçen yılın aynı dönemine göre durumu, Ocak 2020’de -40,9 puan değerini alarak, Aralık 2019’a göre 1,0 puan, Ocak 2019’a göre 13,2 puan arttı.
Ocak 2020’de TEPE anketi katılımcılarının yüzde 17,4’ü geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 58,4 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise, yüzde 24,2 oldu.

Perakende Güveni En Çok “Motorlu Taşıtlar” Sektöründe Arttı
Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında Ocak 2020’de, geçen yılın aynı dönemine göre “motorlu taşıtlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri”, “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerinde artış görüldü. “Elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörü perakende güveninde azalış gösteren tek sektör oldu. “Motorlu taşıtlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörleri ortalama değişimin üzerinde değer alırken “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” ve “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar” sektörleri ortalamanın altında değer aldı.

Perakendecilerin Beklentileri, Geçen Yıla Kıyasla İyimser
TEPE anketine soru bazında bakıldığında Ocak 2020’de, “geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumu”, “önümüzdeki 3 ayda satış beklentisi”, “işlerin geçen yıla göre durumu” ve “gelecek yıl mağaza sayısı beklentisi” göstergeleri hem Ocak 2019’a göre hem de Aralık 2019’a göre artarken “önümüzdeki 3 ayda satış fiyatı beklentisi” göstergesi azaldı. “Önümüzdeki 3 ayda tedarikçilerden sipariş ve istihdam beklentileri” göstergesi Aralık 2019’a kıyasla azalış, Ocak 2019’a kıyasla artış gösterdi.

AB’de Perakende Güveni, Geçen Yıla ve Geçen Aya Kıyasla Azaldı
AB-28 Perakende Güven Endeksi, Ocak 2020’de -3,6 puan değerini aldı. AB-28’de perakende güveni bir önceki aya göre 1,8 puan, geçen yılın aynı dönemine göre 2,9 puan azaldı. Türkiye, geçen yılın aynı dönemine kıyasla AB-28 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergiledi.
AB-28 ülkeleri ve Türkiye’nin Perakende Güven Endeksi değerlerine bakıldığında Türkiye, Ocak ayında geçen yıla göre en fazla artış yaşayan ülke oldu. Türkiye’yi; Fransa, İsveç ve Makedonya takip etti. Endeks değeri geçen yıla göre en fazla düşen ülkeler ise sırasıyla İngiltere, Slovenya ve İrlanda oldu. Bir önceki aya göre en fazla artış da Malta’da yaşandı. Perakende Güven Endeksi’nde, Ocak 2019’a göre değişim Euro Bölgesi’nde 1,9; AB-28’de -2,9 oldu. Aralık 2019’a göre değişim incelendiğinde ise Türkiye’nin, AB-28 ve Euro Bölgesi’nden daha iyi performans sergilediği görüldü.