Haberler AVM Perakende Ciro Endeksi, Kasım Ayında %20,1 Arttı

AVM Perakende Ciro Endeksi, Kasım Ayında %20,1 Arttı

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Perakende Ciro Endeksi’nin Kasım ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Kasım 2019 döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde %20,1 oranında artış kaydederek 352 puana ulaştı.

AVM’lerde kiralanabilir alan metrekare başına düşen cirolar, Kasım 2019’da İstanbul’da 1.637 TL, Anadolu’da 1.148 TL olarak gerçekleşirken Türkiye geneli metrekare verimliliği ise 1.343 TL olarak kaydedildi.

Kasım 2019’da Metrekare Verimliliğinde En Yüksek Artış, Teknoloji Kategorisinde…
Kasım ayında, kategoriler bazında metrekare verimliliğinde en yüksek artış teknoloji kategorisinde yaşandı. Teknoloji kategorisi metrekare verimliliği, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre enflasyondan arındırılmadan %40,1’lik bir artış kaydetti.
Geçtiğimiz yılın Kasım ayı ile karşılaştırıldığında, AVM’lerdeki ayakkabı kategorisi metrekare verimliliği %29,4, hipermarket kategorisi metrekare verimliliği %21,5, giyim kategorisi metrekare verimliliği %20,1, yiyecek-içecek kategorisi metrekare verimliliği %15,7 ve diğer* kategorisi metrekare verimliliği %11,8 oranında artış gösterdi.

Ziyaret Sayısı Endeksi
Kasım 2019 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde ise %1,0’lık bir artış yaşandığı görüldü.

Kasım ayı endeksi ile ilgili olarak AYD tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler yer alıyor: “Kasım ayı endeks sonuçlarına baktığımızda %10,56 olarak belirlenen 2019 yılı enflasyon oranının oldukça üzerinde bir artış gözlemliyoruz. Kasım ayında %20,1 oranında artış gösteren ciro endeksinde ‘Efsane Cuma’ indirimlerinin etkisini görebiliyoruz. Kasım ayında tüm kategorilerde enflasyonun üzerinde bir artış kaydedilmesi, sektörümüz adına oldukça sevindirici bir gelişme. Ekim ayında başlayan ve Kasım ayında devam eden bu yükseliş grafiğinin yılbaşı alışverişlerinin yoğun olarak yapıldığı Aralık ayında da devam etmiş olacağını öngörüyoruz. Kış sezonunun gelişiyle birlikte Ekim ayında artış ivmesine giren ziyaret sayısı, Kasım ayında %1 oranında artarak devam etti.”

* Diğer kategorisi; yapı market, mobilya, ev tekstili, hediyelik eşya, oyuncak, sinema, kişisel bakım ve kozmetik, kuyum, hobi, petshop, terzi ve ayakkabı tamir servisleri, döviz bürosu, kuru temizleme, eczane gibi mağazalardan oluşmaktadır.

Exit mobile version