Haberler Özel Markalı Ürünlere Talep Arttı

Özel Markalı Ürünlere Talep Arttı

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, özel markalı ürünler (Private Label) sektöründe 2019 yılının 8 aylık döneminde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Buna göre geçtiğimiz yıl cirosunu yaklaşık %70 büyüme ile 50 milyar TL’ye çıkaran özel markalı ürünler (Privatel Label) sektörü, 2019 yılında da büyümesini sürdürüyor.

Nielsen verilerine göre özel markalı ürünlerde, yılın 8 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla %30’luk bir büyüme kaydedildi. Böylece özel markalı ürünlerin sigara ve alkol hariç Hızlı Tüketim Ürünleri pazarındaki payı da %21,4’e yükseldi. Aynı dönemde Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) pazarı %19 oranında ciro büyümesi kaydetti.

En Büyük Pay, %21,9 ile Gıdanın…
Yılın Ocak-Ağustos aylarını kapsayan 8 aylık dönemde %30 ciro artışı yakalayan özel markalı ürünlerde, gıda ve alkolsüz içecekler %21,9’luk pay ile ilk sırada yer almayı sürdürdü. Gıda ve alkolsüz içecekler kategorisindeki PL ürünlerin cirosu, geçen yılın 8 aylık dönemi ile karşılaştırıldığında %27 artış gösterdi. Bu dönemde en yüksek artış yaşanan ürün grupları, %44 ile ev temizlik ürünleri ve %43 ile kişisel bakım ürünleri olarak dikkat çekti. Ev temizlik ürünlerinin 2019’un 8 ayındaki özel markalı ürünler cirosundaki payı %20,3’e, kişisel bakım ürünlerinin payı ise %19,8’e yükseldi.

Hem Ekonomik Hem Kaliteli
Nielsen Shopper Trends 2019 araştırmasının sonuçlarına göre tüketicilerin %42’si “daha ekonomik”, %27’si “normal markalar kadar kaliteli” ve %22’si de “giderek artan bir kaliteye sahip” oldukları için Private Label ürünleri tercih ettiklerini ifade ediyor. %17’lik bir kesim ise satın aldığı ürünün kalitesinin ödediği paraya değdiğini söylüyor.
Alışverişlerinde özel markalı ürünleri tercih eden tüketicinin ekonomik buldukları bu ürünlere duyduğu güvenin de arttığına işaret eden PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İmer Özer şunları söylüyor: “Özel markalı ürünler, alışveriş sepetlerinde daha fazla yer kaplamaya devam ediyor. Geçen yıl sektörde yaklaşık %70’lik bir artış görmüştük. Bu yılın sekiz aylık döneminde gerçekleşen %30’luk ciro artışı da tüketicinin bu ürünlere olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. Fiyat, tercihte ilk sırada olsa da fiyattan hemen sonra kalitenin gelmesi, sektörümüz açısından çok olumlu bir gelişme. Özel markalı ürünlerde güvenin arttığının en önemli göstergelerinden bir diğeri de marka bağlılığının yüksek olduğu kişisel bakım ve temizlik ürünlerindeki %43-44’lere varan artışlar. Yılın geri kalanında da sektördeki büyümenin hızlanarak süreceğini tahmin ediyoruz.”
PLAT Başkanı Özer, son yıllarda hızlı bir büyüme grafiği gösteren özel markalı ürünlerin enflasyonla mücadelede çok önemli bir rol üstlendiğini vurgulayarak market markalı ürünlere sınırlama getirilmesinin bu mücadeleyi sekteye uğratacağına ve en çok da tüketiciye zarar vereceğine de değiniyor.

Exit mobile version